El Museu d’Art Medieval a Vic (MEV), el Museu de Solsona i el Centre de Restauracióde Béns Mobles de Catalunya han promogut els treballs de conservació-restauració de la taula frontal i les dues laterals que, en origen, revestien l’altar romànic de l’església de Sant Andreu de Sagàs, a la comarca del Berguedà. Es tracta d’un conjuntde gran rellevància, ja que és un dels cinc únics altars romànics pintats que es conserven actualment al món.
Les transformacions arquitectòniques que l’església de Sant Andreu de Sagàs va patir durant el segle XVII van provocar probablement la separació del conjunt de la segona meitat del segle XII, originalment unitari, que acabà disgregat entre el MEV, a Vic(frontal), i el Museu de Solsona (laterals).
Ara, gràcies a la línia de subvencions per a la conservació-restauració de béns mobles i dels elements arqueològics i artístics integrats en el patrimoni immoble del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’emprendrà l’estudi complet del conjunt des del punt de vista historico artístic i material, així com la intervenció de conservació-restauració, que permetrà preservar-lo i recuperar-ne una lectura global i coherent. L’execució del projecte anirà a càrrec de professionals de l’empresa Kreit Restauro amb la direcció i suport científic del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.
Es tracta d’un projecte conjunt entre les tres institucions, que culminarà amb l’exposició de les peces restaurades als dos museus participants i l’edició d’una publicació. L’actuació es durà a terme des d’una perspectiva transversal que permetrà abordar la totalitat de l’obra des de diversos àmbits d’anàlisi: històric, artístic, tècnic, simbòlic, funcional i territorial.