​Els Bombers de la Generalitat han treballat en 602 serveis al Solsonès l’any 2023

La tipologia d’actuacions més recurrents han estat els salvaments, seguit dels incendis urbans i les assistències tècniques

Una dotació de bombers durant un servei a Solsona
Una dotació de bombers durant un servei a Solsona | Ramon Estany
Nació
08 de gener del 2024
Actualitzat a les 10:49h
Durant l’any 2023, els Bombers de la Generalitat han treballat en 83.053 serveis arreu del territori, segons les dades provisionals a tancament d’any, fet que suposa un increment de 5.003 serveis més respecte el 2022, un 6,41% més, quan el Cos va fer 78.050 actuacions.

Si observem les dades detingudament, a nivell comarcal del Solsonès els serveis han estat un total de 602, i els que més han ocupat el Cos de Bombers han estat els salvaments, amb una xifra de 76 actuacions. Aquest grup d’actuacions contempla des de rescats al medi natural i rescats urbans, fins a obertures d’ascensor, recerques, guiatges o acompanyaments.

El segon gran grup de serveis és el d’incendis urbans, amb 39 actuacions, com són els incendis d’habitatge, d’indústria, de contenidors de residus i de vehicles, entre d’altres.

En tercera posició, empatat amb el segon, el servei més recurrent dels Bombers són relacionats amb mobilitat amb 39 actuacions per accidents de trànsit, neteges de calçada i accidents de tot tipus de transports.

En quarta posició hi ha les assistències tècniques, 29 actuacions, grup que inclou les revisions estructurals d’edificacions, l’actuació en inundacions o en temporals per vent i el salvament de béns.

En cinquena posició, els incendis de vegetació, amb 22 actuacions.

Finalment, també s'han realitzat 13 dispositius preventius i 6 sortides per fuites perilloses.

La resta, fins a 602 actuacions, són activitats més rutinàries, com activitats no urgents (237), pràctiques (137), simulacres (2) i suport tècnic (2).


En relació a l'any anterior, hi ha hagut menys serveis, atès que s'han activat 16 incendis menys i moltes menys pràctiques. Però també hi ha hagut dos salvaments més aquest any i dos més de fuites perilloses.
 

Actuacions al medi natural

Pel que respecta a les actuacions del Cos al medi natural, l’any 2023 se n’han realitzat 2.152, la majoria per salvaments i/o rescats de muntanya i amb un repunt els mesos de juliol i agost. Comparant-ho amb les dades de l’any 2022, quan se’n van realitzar 1.857, i el 2021, que en van ser 1.954, la tendència és a l’alça.

El mes de febrer de 2023 es va incorporar una nova codificació de serveis d’aquest tipus, com són els acompanyaments de persones perdudes, que són l’acció que realitza un recurs de bombers, que arriba fins a la persona perduda i l’acompanya en el recorregut fins a una zona coneguda i segura, verificant que no cal cap més acció per donar per resolta l’actuació, i el guiatge de persones perdudes, que és el mètode pel qual una persona perduda és adreçada per bombers fins a un lloc conegut i segur de manera remota.

Des del Cos de Bombers es recorda la importància de seguir els consells de seguretat a la muntanya, especialment els dies en què hi ha avisos meteorològics, per tal de minimitzar el risc durant la realització d’activitats al medi natural. Al web també hi ha un apartat d’estadístiques de salvaments en medi natural que s’actualitza automàticament i on es poden observar les dades filtrades per mes, comarca i municipi.

Incendis de vegetació

Finalment, i pel que fa a les dades d’incendis de vegetació, a Catalunya hem tingut 5.769 serveis per incendis de vegetació agrícola, forestal i urbana. A la tendència de serveis mes a mes podem observar l’efecte de la sequera acumulada durant els mesos que van ser més secs de l’any, com el març i l’abril, on vam tenir un increment molt notable de serveis en relació el 2022, així com la situació en què ens vam trobar al juny, sent un mes força humit, on vam tenir pràcticament la meitat de serveis respecte el 2022.

La tendència amb què acabem el 2023 mostra també un increment rellevant respecte el 2022, i comencem el 2024 amb una situació complicada a mesura que els dies es vagin allargant i pugin les temperatures, aspectes que evidencien que el risc d’incendi s’ha desestacionalitzat i que va més enllà de la campanya forestal.

A finals de juliol es va obrir el Visor elaborat pel Cos de Bombers de la Generalitat, que mostra la localització i les característiques més rellevants dels serveis que estan atenent en temps real, tipificats com a incendis de vegetació