Naia Balagué, alumna de 1r d’ESO de l’Institut Francesc Ribalta de Solsona, ha quedat 2a classificada del concurs Neurotalent Catalunya

Foren un total de 6.400 participants d’arreu de Catalunya, repartits en 97 centres educatius catalans, dels quals van quedar 30 finalistes

La Naia Balagué recollint el premi
La Naia Balagué recollint el premi
Redacció
16 de maig del 2024
Actualitzat a les 8:23h

La Naia Balagué (de Sant Llorenç de Morunys) és una alumna de l’Institut Francesc Ribalta que ha quedat segona de Catalunya en la competició de Neurotalent d’àmbit català, concurs adreçat a tot l’alumnat de 1r d’ESO, edats compreses entre 12 i 13 anys, de tots els centres educatius de secundària (públics i privats).

Pel que fa al nostre centre, ens vam inscriure al programa per tal de treballar-lo des de la matèria de tutoria, ja que volíem entrenar les funcions cognitives, com la velocitat de processament, la memòria auditiva, la memòria visual, l'atenció sostinguda, l'atenció selectiva, la memòria de treball. Previ al 31 de gener, es van fer els assajos a les classes de tutoria. I aleshores ja vàrem entrar en la competició, que va consistir en la realització d’una ronda, dins l’horari lectiu de matí i de manera sincronitzada, a tots els centres participants de Catalunya dins la franja de 8 a 12 h i d’una segona ronda i final a Barcelona en un cap de setmana per tal de facilitar i centralitzar els desplaçaments.

Foren un total de 6.400 participants d’arreu de Catalunya, repartits en 97 centres educatius catalans, dels quals van quedar 30 finalistes, d’entre aquests hi hagué la Naia Balagué i la Berta Rovira (13ena classificada). Foren 77.000 exercicis corregits.

Els exercicis de la primera ronda es van fer en el mateix centre educatiu dels nens i nenes inscrits, en format paper i els enunciats es visualitzaven en una pantalla digital. En el nostre centre es van fer dins la matèria de tutoria i els participants no eren conscients que es trobaven en un concurs de neurotalents.

Tal com ens diu la mateixa Naia Balagué: “No érem conscients que estàvem participant, ens ho vam passar bé fent aquelles activitats i la meva sorpresa va venir després quan em van classificar”. Ella mateixa ens diu que “de sempre li agrada molt fer activitats de recordar, de memoritzar, de veure les diferències i els errors; ho fa a les estones lliures, d’oci, però ara ha vist que això l’ha ajudat per a aquest concurs.”

Tots els finalistes de la competició
Tots els finalistes de la competició

I a la 2a ronda, que ja era la final, dels 30 classificats la Naia Balaguer va quedar en 2a posició. Enhorabona, guanyadora! Més de 200 persones i autoritats del món acadèmic, polític i social van assistir a la gran final, que va reunir els 30 millors classificats, i que va tenir lloc el passat 13 d’abril a l’Auditori de CosmoCaixa.

Els Neurotalent Games són una iniciativa impulsada per la Fundació Rosa Maria Vivar, que té per objectiu sensibilitzar joves, pares i docents sobre la importància d’estimular les capacitats cognitives en totes les etapes de la vida per tal de prevenir l’Alzheimer. Enguany, la participació ha crescut un 21% en nombre de participants respecte a l’edició anterior, havent estat més de 6.400 estudiants de 1r d’ESO de tot Catalunya els qui han fet aquestes proves.

En aquesta segona edició dels Neurotalent, la guanyadora absoluta ha estat Fiona Dols de l’Institut Llavaneres (Barcelona), seguida de la Naia Balagué de l’Institut Francesc Ribalta de Solsona (Lleida) i de Nil Urbà de l’Institut Pere Fontdevila de Gironella (Barcelona).

Les “Olimpíades de la Memòria“ han comptat amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Fundació “la Caixa” i la Generalitat de Catalunya.
El lliurament de premis va anar a càrrec de Javier Lafuente, rector de la UAB, de Joan Cuevas, director general d'Innovació del Departament d'Educació de la
Generalitat de Catalunya i de Montserrat Buisán, directora corporativa de Programes Socials de la Fundació la Caixa.