Port del Comte estrena web i millores per conservar la neu a les pistes

El sector està a l’espera de nevades per obrir algunes parts dels dominis pel pont de la Puríssima

Publicat el 29 de novembre de 2024 a les 08:53
Actualitzat el 29 de novembre de 2024 a les 08:54

Les estacions d’esquí nòrdic i alpí del Pirineu de Lleida han invertit 18 MEUR per afrontar la temporada de neu amb les millors condicions pels visitants i també per assegurar la “sostenibilitat”. És la quarta inversió més alta de la història de les estacions que aquests dies estan a l’espera de nevades i una baixada de temperatures per poder confirmar les primeres obertures parcials d’alguns dominis de cara al pont de la Puríssima. L’objectiu és mirar d’allargar l’esquí fins a l’abril i “consolidar” els més d’1,4 milions de forfets que es van vendre la temporada anterior. Òscar Martínez, diputat de Salut Pública i Esports de la Diputació de Lleida, ha remarcat que el sector té un impacte directe de 307 MEUR a les comarques del Pirineu.

Les 11 estacions d’esquí alpí i nòrdic que hi ha al Pirineu de Lleida comencen a escalfar motors per a la propera temporada de neu que encara no té data d’inici a l’espera de les nevada. Aquest dimecres han presentat les novetats en una roda de premsa a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la mà de Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. En aquest sentit, el director de Patronat, Juli Alegre, ha posat de relleu que el 72% dels esquiadors catalans ho fan a les estacions del Pirineu. La temporada passada es van registrar 2,7 milions de pernoctacions i enguany es preveu superar els 1,3 milions de turistes vinculats a la neu. El patronat ha aprofitat l’acte per presentar la campanya ‘Lleida: tot el que busques és a l’interior’, enfocada a atraure visitants els mesos d’hivern.

El diputat Òscar Martínez ha posat de manifest l’elevada inversió que han fet els complexos en millores per les condicions als visitants i el foment de la sostenibilitat. Val a dir que dels 18 MEUR totals, 13,4 milions són exclusivament els que ha invertit l’estació aranesa-pallaresa de Baqueira Beret. El negoci de la neu permet que hi hagi 142 empreses que hi estan relacionades. Així mateix es generen uns 2.300 llocs de treball directes i 7.500 d’indirectes.

El director de l’Associació d’Estacions de Muntanya de Catalunya, Joaquim Alsina, no ha amagat que la temporada passada va ser “complicada” per la falta de neu i també perquè arran de la sequera, es va posar el focus en les estacions d’esquí pel fet que produeixen neu i també gasten electricitat. Segons Alsina, diferents estudis han demostrat que aquestes acusacions no són certes i per això ha posat en valor el sector per diversos factors com el fet de posar a l’abast de tothom l’alta muntanya, la inversió en el despoblament i la redistribució de la riquesa.

Les novetats a les estacions del Solsonès 

Tuixent-La Vansa

Pel que fa a l’esquí nòrdic, Tuixent-La Vansa forma part de la marca Tot Nòrdic juntament amb les altres sis estacions catalanes d’aquesta modalitat. Totes han executat diferents treballs de manteniment i preparació de les pistes i han instal·lat noves webcams. Les cinc estacions de nòrdic del Pirineu de Lleida disposen enguany de nou material de lloguer, tant de tècnica clàssica com de patinador. A més, han posat en marxa un nou sistema de venda telemàtica de forfets i disposaran de quioscos d’autovenda. En el cas de Tuixent-La Vansa, hi ha 11 quilòmetres i mig d’itineraris de raquetes i 21 quilòmetres de circuit d’esquí.

Port del Comte 

Albert Estadella, de l’estació de Port del Comte, al Solsonès, ha remarcat la feina que fan per mantenir obertes aquestes pistes malgrat les poques nevades i les altes temperatures. Situada al Pre Pirineu, l’any passat van mantenir les pistes operatives amb només entre 5 i 10 centímetres de neu i això va ser possible, segons Estadella, gràcies a les tasques per condicionar les pistes amb la gestió de la biomassa i sembra d’herba. Enguany incorporen 4 canons nous de baix consum i afronten la temporada amb les basses d’aigua per produir neu al 100% gràcies al drenatge i al desglaç de la poca neu de l’any passat.