Facebook aposta per les cerques

Publicat el 15 de gener de 2013 a les 19:46


Facebook ha presentat aquest dimarts Graph Search. Després de l'avís a la premsa d'una presentació imminent per aquest 15 de gener -on convidava als periodistes a veure "què estava construïnt" Facebook-, s'havien pogut llegir i sentir rumors de tot tipus: des d'un telèfon mòbil fins a una aplicació de missatgeria millorada, passant també de certa manera pel sector de les cerques. Però al final, només alguns han encertat: es tracta d'una cerca, però dins dels propis continguts de la xarxa social.

Què és Graph Search?

Facebook anomena el Graph al mapa de relacions que cada usuari té amb les seves amistats. Així, la nova cerca es basa, precisament, en aquests lligams per ordenar i posar a disposició dels usuaris el contingut que diàriament es genera dins la xarxa social d'una manera més senzilla, i intentant que no es perdi tant ràpidament.

Però Graph Search no es vol quedar aquí: a més, com ja s'esperava, vol centrar-se també en monetitzar-ho d'alguna manera, i d'aquí que també aposti per la localització de negocis propers, sumats a les recomanacions de les amistats.

Com funciona Graph Search?

El sistema serà senzill, d'entrada només en anglès per a la fase beta. A la part superior, a la barra blava, s'hi incorporarà un espai de cerques on poder-hi escriure frases que entengui el cercador. Entre els exemples, tots ells en anglès, se'n diferencien de quatre tipus: per un costat, la cerca de persones (amistats que viuen a la meva ciutat, amistats que han estat a la Casa Batlló, gent a qui li agrada el mateix que a mi, ...), així com la cerca de fotografies (fotos que m'han agradat, fotos de la Sagrada Família), de llocs (restaurants a Calella, països que han visitat els meus amics) o d'interessos (música que agrada als meus amics, llibres llegits per les meves amistats...). Evidentment, d'entrada no coneixem quin serà el nivell en què s'entendran les cerques, i menys en idiomes que encara no s'han incorporat. De fet, ni tant sols sabem, per ara, si el català entra dins els seus plans, tot i que Zuckerberg ha afirmat que estarà disponible en tots els idiomes.

Bing, per si un cas

En cas que la cerca no retorni resultats, o que no sigui tant orientada a Graph Search, l'eina donarà l'opció de realitzar una cerca en webs, utilitzant, com no, el cercador de Microsoft, Bing. Una aposta forta, que de fet ja segueix en la línia de la xarxa social, que, com Apple, intenta evitar qualsevol mena de tracte amb Google de forma directa. Els mapes que es veuen a Facebook, per exemple, també provenen de Bing Maps.

Quan estarà disponible?

El Graph Search comença en fase beta, en proves, i es pot sol·licitar l'accés des de https://www.facebook.com/about/graphsearch, malgrat que s'adverteix que només s'admetran usuaris que utilitzen l'anglès com a idioma de l'interfície.

No hi ha dates per a la seva posada en marxa a tot el públic, ja que Zuckerberg ha admès, durant la presentació, que s'intentarà millorar a partir de l'ús que en vagin fent els usuaris que entrin a la fase de proves. D'aquesta manera, es calcula que en qüestio de setmanes o mesos podria arribar a tothom.

Facebook, Graph Search i la privacitat

Zuckerberg ha explicat que són conscients dels dubtes que pot generar Graph Search respecte a la privacitat. És per això que la nova cerca no canviarà en res les opcions actuals: cada publicació només es servirà a aquells usuaris que tinguin permís per veure-la, siguin grups, amistats concretes o publicacions obertes a tothom.

De fet, els usuaris veuran un avís per revisar, a través del Registre d'activitat de Facebook, quines són les publicacions visibles i per a quins usuaris, de manera que podran saber en tot moment què pot aparèixer a les cerques i què no.

Malgrat això, molts usuaris encara no coneixen ben bé quines implicacions pot tenir, ni quines opcions de privacitat tenen actualment, de manera que es podrien trobar amb sorpreses. De totes maneres, cada cop més, els usuaris aprenen d'aquestes opcions i, a poc a poc, també, Facebook les ha anat fent més entenedores.

Plans de futur

Per ara, no hi ha plans perquè el servei disposi d'una API que puguin utilitzar webs de tercers, però Zuckerberg no ho ha descartat. Tampoc hi ha un pla de rendibilització d'aquest servei, tot i que el mateix fundador de Facebook ha admès que tenen "anys" per davant per treballar-hi i que ara estan centrats en l'experiència dels usuaris, per tenir un producte ben acabat abans d'intentar guanyar-hi diners.

Són aquestes les cerques del futur?

Facebook presentarà ara un tipus de cerca diferent a la que la majoria estem acostumats a fer: es tracta de preguntes concretes centrades en aquells qui ens interessen. De fet, sembla que s'acosta força a un dels objectius de Google+, que és el de poder prioritzar aquella informació que recomanen o produeixen les persones que tenim en cercles, o que considerem interessants.

Però per saber si pot funcionar, o si el futur convergeix cap a aquest tipus de cerca, cal ser conscients que potser el mateix significat d'"amistat" de Facebook haurà de canviar. Actualment molta gent té amistats afegides que són "irrellevants" -per compromís o perquè en alguns casos sembla que es competeix per veure qui arriba abans al límit de 5.000-, i que òbviament faran que els resultats siguin més esbiaixats. Si això és, doncs, la cerca del futur, caldrà repensar bé a qui tenen en compte les cerques, o quins altres filtres poden contenir més enllà de la informació de la que disposa Facebook, com ara qui és la nostra família o amb qui interactuem més sovint.

És probable que triguem en poder-lo tenir disponible per tothom en espais de parla no anglesa, però de moment estarem atents a les proves que es vagin fent públiques i als resultats, sense deixar de tenir en compte que, per ara, es tracta d'un servei en fase de proves.