Crues o cuinades? La manera més saludable de menjar verdures

Els nutricionistes alerten que bullir els aliments fa que perdin vitamines, però en facilita la digestió

Vegetals, en imatge d'arxiu
Vegetals, en imatge d'arxiu | Europa Press
Nació
18 de març de 2024
Actualitzat: 19 de juny, 10:55h

Crues, bullides, al forn, a la paella... Les maneres de menjar verdures són gairebé infinites i cap és dolenta. Ara bé, quina és la més recomanable per a aprofitar els beneficis per a la salut? La dietista-nutricionista especialitzada en nutrició infantil i responsable de l'àrea de Nutrició del Grup IHP Pediatria, María Rodríguez Lazo, defensa que el més raonable és alternar entre aliments crus i cuinats, perquè "l'equilibri és la millor opció”.

Així, assenyala que les verdures, en general, perden propietats durant la cocció. Les vitamines són hidrosolubles i, bullides en aigua, es perden. Per això, diu que se n'aprofiten més si les saltegem o les fem al vapor. En el forn, si es deixen massa temps, també es perden vitamines, mentre que el saltejat és una gran opció perquè no hi ha aigua i es cuina fins al punt just. "El vapor està molt bé perquè queden al dente i la fregidora d'aire, ara tan de moda, és una bona opció perquè queden bé de textura, no necessiten gaire temps i no hi ha aigua pel mig”, relata aquesta experta.

Els vegetals que perden més propietats quan es bullen o cuinen massa són el pebrot, els espàrrecs, el carabassó, el tomàquet, els xampinyons i la remolatxa, entre d'altres. Així, per exemple, recomana espinacs en amanida, millor que en truita, per posar-ne un altre exemple. “L'important és que no les bullin, ni maltractin les verdures durant el cuinat, i si es fa amb respecte no es perden aquestes propietats. El temps de cocció depèn de cada aliment”, postil·la, alhora que posa d'exemple el bròquil, que el més idoni és cuinar-lo i que es mantingui verd.

“Fins i tot les congelades poden conservar millor els nutrients perquè tal com les recol·lecten es congelen”, afegeix l'experta, que recomana perdre'n la por. Al seu torn, des de la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN) assenyalen que, en alguns casos, serà millor cuinar les verdures per fer-les més digeribles. A més, la palatabilitat també millorarà després del cuinat en la majoria dels casos, apunten.