Els professionals i diversos estudis han avalat que l'esmorzar és un dels àpats més importants del dia. Per això es recomana que se segueixin unes pautes d'alimentació que siguin sanes i que inclogui una varietat de productes que comportin beneficis per al nostre organisme. Per això, el periodista especialitzat en nutrició Dan Buetnner ha estudiat la dieta de les persones més longeves d'una de les anomenades "zones blaves", aquelles amb una esperança de vida més alta del món.
Es tracta de la península de Nicoya, a Costa Rica, una de les cinc zones del planeta amb una població més longeva. Allà, s'esmorza ja a les 4:00 hores, amb un àpat ric en nutrients. La base de carbohidrats és una coqueta de blat de moro. Ho complementen amb fesols per netejar el colon, reduir la pressió arterial i millorar la sensibilitat a la insulina; i un guisat de verdures amb pastanagues, cúrcuma i pebrots picants que aporten probiòtics naturals i són antioxidants i antiinflamatoris, a banda de protegir contra el càncer.
A banda, Buetnner afegeix que és recomanable acompanyar l'esmorzar amb una tassa de cafè, que també presenta beneficis antioxidants, de prevenció contra el Parkinson, la diabetis tipus 2, malalties hepàtiques, el càncer de fetge, atacs al cor i accidents vasculars, tal com subratlla el portal Mayo Clínic.