Per què els gelats són més cars aquest estiu?

Es preveu que el consum augmenti malgrat l'increment del cost d'una de les matèries primeres

Un gelat artesanal, en una imatge d'arxiu
Un gelat artesanal, en una imatge d'arxiu
Redacció
29 de juliol de 2024, 17:04
Actualitzat: 30 de juliol, 10:58h

El gelat és un dels productes que forma part de l'imaginari estiuenc, és un refrigeri dolç i fresc que molts consumidors van a buscar per afrontar el que podria ser la primera onada de calor l'estiu a Catalunya. Sembla, però, que els gelats tampoc s'escaparan de la inflació i que comprar-ne serà cada cop més car.

L'estat espanyol ocupa la tercera posició del rànquing mundial de consum de gelat. L'any passat es calcula que cada habitant va menjar una mitjana de 3,23 litres de gelat, segons dades del Panell de Consum Alimentari del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA). El cost mitjà d'una terrina o un cucurutxo a l'Estat espanyol és d'entre 2,50 i 3,50 euros, un preu lleugerament més alt que en anys anteriors. "El preu ha pujat entre un 3% i un 5%", explica a 20 Minutos Marco Miquel, president de l'Associació Espanyola de Gelaters Artesans (Anhecea).

La pujada de preu del gelat s'explica pel gran augment de preu de moltes matèries primeres. Dos dels productes més afectats han estat el cacau i els seus derivats, que han arribat a superar el 300%. Malgrat això, l'expert no preveu que el preu afecti les compres d'aquest producte i espera un augment del consum de gelats.

Les Illes Balears són el territori amb més demanda de gelat, amb una mitjana de 5 litres per habitant a l'any; les illes Canàries són el segon amb 3,9 litres per persona. La tercera posició l'ocupa el País Valencià, amb 3,7 litres per ciutadà, segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.