El famós àpat de l’estiu, el gelat, s'ha convertit en un clàssic imprescindible durant els dies de xafogor. Aquests preparats alimentaris, a més de ser una autèntica delícia per al paladar, es classifiquen segons la seva composició i ingredients. Segons els seus tipus, els gelats poden ser més o menys beneficiosos per al nostre dia a dia, ja que molts d’ells poden aportar nombrosos nutrients al nostre organisme, com ara calci, vitamines i antioxidants.
A Barcelona, una ciutat amb una àmplia oferta gastronòmica, es poden trobar algunes de les millors gelateries de Barcelona, on es pot gaudir d'aquests gelats nutritius i saborosos. Espais com la Gelateria Rocambolesc, amb les seves creacions innovadores, o Delacrem, coneguda pels seus ingredients naturals i artesans, ofereixen una gran varietat de gelats que no només ajuden a refrescar-se, sinó que també aporten una experiència única per als amants dels sabors genuïns.
Tipus de gelats
Els gelats es poden dividir en diverses categories segons els ingredients que els componen. Els gelats de llet i de crema estan elaborats principalment amb una base làctica, proporcionant així una bona quantitat de proteïnes, greixos i sucres. Aquest tipus de gelats són una font important de minerals com el calci, el magnesi i el fòsfor, així com de vitamines, especialment les del complex B.
D'altra banda, els gelats d'aigua o sorbets es fan principalment amb aigua i sucre, i sovint inclouen sucs de fruita. Aquests, molt menys calòrics, clarament tenen un menor contingut de greixos, però poden contenir una bona dosi de vitamines i antioxidants si estan elaborats amb fruita natural.
Beneficis nutricionals d’aquesta delícia estival
Els gelats no només són refrescants sinó que també ens aporten nutrients significatius. Els que estan fets de llet i de crema, per exemple, són una excel·lent font de proteïnes i calci, essencials per a la salut dels ossos.
Segons l’Associació de Fabricants Artesanals de Gelats i Afins (AFADHYA), “en la seva dosi justa, el gelat és un aliment recomanable per a cada etapa de la vida, perquè baixa l'ansietat, redueix l'estrès i la depressió i incrementa l'estabilitat emocional”. A més, a un article afirmen que les calories que proporciona un gelat van des de les 200 kcal i les 250 kcal per cada 100 g, una energia ràpida i beneficiosa durant els dies calorosos d'estiu.
Pel que fa als gelats de fruita i sorbets, aquests poden ser una bona manera d'incrementar la ingesta de fruites en la dieta. Els antioxidants i vitamines presents en les fruites poden ajudar a protegir les cèl·lules del cos i a mantenir una bona salut en general.
S’ha de procurar un consum saludable
Un altre avantatge dels gelats és la seva capacitat per proporcionar hidratació. Durant els mesos d'estiu, mantenir-se hidratat és crucial, i els gelats poden ser una forma agradable de contribuir a la ingesta diària de líquids. No obstant això, segons la base de dades de l’Institut d’Investigació Alimentària d’Espanya (CSIC) i estudis com el presentat per la National Library of Medicine, Calci: és bo prendre massa d’alguna cosa bona?, és important consumir els gelats amb moderació, ja que alguns poden tenir un alt contingut en sucre i greixos, que podrien no ser beneficiosos si es consumeixen en excés.
La Clínica Universitària de Navarra, al seu article Los helados en la dieta, afirmen que tot i ser un aliment que se sol recomanar en pacients oncològics amb problemes d'apetit o complicacions com la xerostomia, s'ha de tenir en compte alguna precaució a l'hora de consumir-los, sobretot si estan molt freds o es prenen de manera compulsiva.
Gaudeix-los a l’estiu
En conclusió, els gelats són una opció refrescant i nutritiva per als mesos d'estiu. Ja siguin de llet, crema, aigua o sorbet, aquests deliciosos aliments poden proporcionar una varietat de nutrients essencials, així com contribuir a la hidratació del cos. No obstant això, com amb qualsevol altre aliment, és important consumir-los amb moderació per gaudir dels seus beneficis sense excedir-se en greixos ni sucres. Existeixen molt més tipus d'aliments refrescants i saludables per l'estiu, però, si teniu això en consideració, amb la seva varietat de sabors i textures, els gelats són, sense cap mena de dubtes, una de les millors maneres de gaudir de l'estiu.