La salut cerebral depèn en gran manera dels hàbits de vida, que van des de l'activitat intel·lectual fins a l'alimentació. En aquest sentit, la psicòloga nutricional de la Universitat de Harvard i directora d'aquesta branca a l'Hospital General de Massachusets (Estats Units) Uma Naidoo assenyala en els seus llibres diversos aliments que convé evitar o, com a mínim, reduir.
En destaca quatre que perjudiquen especialment la memòria. El primer són els aliments ultraprocessats, que contenen ingredients industrials com conservants, colorants, sucres afegits i greixos afegits que provoquen malalties diverses i generen addicció. El segon són les llavors processades i industrials, com els olis ultraprocessats de gira-sol, soja i blat, per exemple, que eliminen antioxidants naturals com la vitamina E.
En tercer lloc, Naidoo destaca els sucres afegits o refinats presents a molts refrescs, postres o aliments industrialitzats. Aquests provoquen pics de glucosa i poden provocar malalties cardiovasculars que afecten el cervell. Finalment, demana evitar o reduir els edulcorants artificials, que tot i ser substitutius del sucre, tenen els mateixos efectes en l'organisme.