La dieta més eficaç contra la Covid, segons una nova investigació

Un estudi de la Universitat de Sao Paulo i la Universitat Federal da Grande Dourados detecta un 39% menys de possibilitats de contraure el coronavirus si s'adapten determinades pautes alimentàries

Un bufet d'amanides
Un bufet d'amanides | Adrià Costa
Nació
10 de gener de 2024
Actualitzat: 01 de juliol, 14:07h

Una dieta rica en verdures, llegums, fruits secs, d'una banda, i baixa en lactis i carn, de l'altra, pot tenir un efecte protector contra la Covid-19, segons una investigació realitzada per investigadors brasilers que ha estat publicada a la revista BMJ Nutrition Prevention & Health. En concret, el treball assenyala que les dietes vegetarianes es relacionen amb un 39% menys de probabilitats de contraure el virus.

Concretament, es tracta d'un estudi de la Facultat de Medicina de la Universitat de Sao Paulo i de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Federal da Grande Dourados. Els investigadors es van proposar avaluar l'impacte potencial dels patrons dietètics en la incidència, la gravetat i la durada de la infecció per Covid en 702 voluntaris adults reclutats entre els mesos de març i juliol de 2022.

Així, aquells que seguien dietes predominantment vegetals o vegetarianes, que incloïen un nombre significativament més gran de persones amb educació postuniversitària, tenien un 39% menys de probabilitats d'infectar-se que els omnívors. A més, els omnívors també van informar d'una taxa més alta de malalties i més baixes d'activitat física, amb una prevalença de sobrepès i obesitat significativament superior. Tots, factors de risc d'infecció i de patir complicacions.

Segons els resultats, els omnívors van tenir una incidència significativament més gran de Covid que els grups amb dietes basades en plantes, un 52% enfront d'un 40%; així com de patir una infecció de nivell moderat i greu -d'un 18%, en comparació a un 11%-. No obstant això, no hi va haver diferència en la durada dels símptomes.

"Els patrons dietètics basats en plantes són rics en antioxidants, fitosterols i polifenols, que afecten positivament diversos tipus de cèl·lules implicades en la funció immune i proporcionen propietats antivirals directes", escriuen els autors de l'estudi. Si bé, alerten que es tracta d'un estudi observacional i, com a tal, no pot establir factors causals.