Benvinguts a L’hort del mes, una secció pensada per reconnectar amb el ritme natural de la terra. Cada mes, t’oferirem una guia pràctica amb les fruites i verdures de temporada, consells de compra i una recepta suggerida per inspirar-te a cuinar amb el que realment toca. Perquè menjar de temporada no és només més sostenible: és més econòmic, més gustós i més saludable.
El fred d'hivern ja ha arribat i amb el desembre s'instal·len definitivament a les neveres les verdures de temporada com la col, el bròquil o els espinacs. A més, els cítrics, grans aportadors de vitamina C, estan en el seu punt àlgid.
🍊 Fruites de temporada al desembre
- Caqui: dolç i suculent, ja ben madur.
- Magranes: encara se'n poden trobar, sobretot a principis de mes.
- Mandarina, taronja i llimona: ara sí, cítrics!
- Poma i pera d’hivern: fruites de tot l’any molt versàtils.
🥦 Verdures i hortalisses del desembre
- Carabassa: protagonista ideal per preparar cremes d'hivern.
- Porro, naps i pastanaga: verdures d'arrel per fer plats calents.
- Espinacs: la verdura de fulla verda per excel·lència de l'hivern.
- Col, coliflor i bròquil: verdures de temporada per a plats calents.
- Escarola: una excel·lent font de vitamines amb propietats antioxidants que enforteixen el sistema immunitari.
👩🍳 La recepta del mes
La recepta d'aquest desembre és un plat molt típic. Es tracta del trinxat amb cansalada ben torrada.
Quins ingredients necessitem per a 4 persones?
- 1 col d'hivern
- 1 quilo de patates
- 4 talls de cansalada
- 4 grans d'all
- Oli d'oliva verge extra i sal
Com ho preparem?
- Pelar i trossejar les patates i la col.
- Posar a bullir les patates en una olla gran amb aigua i sal. Quan estiguin a mitjà cocció, afegir la col i deixar-ho bullir tot fins que estigui ben cuit.
- Colar les patates i la col i posar-ho en un bol. Amb una forquilla, trossejar-ho i aixafar-ho -trinxar-ho, en definitiva- per formar un puré uniforme.
- Pelar i laminar els grans d'all i fregir-los en una paella amb oli. Retirar-los i, amb el mateix oli, fregir la cansalada tallada a trossets fins que quedin ben cruixents. Retirar-los.
- Tirar l'oli per sobre de la barreja de col i patata ja trinxada i, després, ho passem tot de nou a la paella. S'ha de coure tot per les dues bandes, com si fos una truita.
- Emplatem el trinxat i hi posem per sobre els alls i la cansalada cruixent.
- Si es vol, es pot acompanyar de botifarra ben torrada.
