Els plàtans són una de les fruites més consumides pels seus beneficis per a la salut, que no són cap novetat. Aquestes fruites són una gran font de nutrients essencials per a la salut, sobretot el potassi. Aquest nutrient és clau per al bon funcionament dels músculs, la regulació de la pressió arterial i la salut del cor.
Els més populars són els que es cultiven a les Illes Canàries i que, a banda d'aquests beneficis, destaquen pel seu sabor dolç. Doncs bé, des de l'arxipèlag no es conformen amb l'èxit del seu producte més típic i ara s'està començant a comercialitzar un plàtan que és de color blau.
Aquesta variant asiàtica és coneguda com a Musa Blue Java i té una àmplia presència en territoris com les Filipines, Indonèsia, Centreamèrica o l'illa de Hawaii. Però a les Illes Canàries no van arribar fins al 2021, quan el productor Eduardo León va ser el primer a portar la varietat a l'arxipèlag. Des de la seva finca del sud de Tenerife ja ven a establiments canaris i també a través d'internet.
Sabor a vainilla i poques calories
Quins trets diferencials té el plàtan blau? Doncs són més curts i gruixuts que els habituals i també tenen la part interior d'un color més proper al blanc. Els productors que es dediquen a cultivar-lo expliquen que el seu sabor recorda a la vainilla. Curiosament, després que madurin es fan de color groc, com la resta de plàtans. Com que són prou inusuals, el seu preu ronda els quatre euros per quilogram, entre un o dos euros més cars que les varietats típiques a l'Estat.
Com passa amb la resta de plàtans, la variant blava és una bona font de nutrients com el potassi, la vitamina C, la fibra i els antioxidants. A més, però, els productors destaquen que té un baix contingut en calories, fet que pot contribuir al control i la reducció de pes. El seu sabor pot ser saciant mentre que l'alt contingut en fibra estimula el trànsit intestinal. La funció prebiòtica també permet reduir els efectes de les patologies digestives.