Envelliment saludable. Aquest és el concepte que repeteixen els investigadors del Centre de Recerca en Nutrició Humana sobre l'Envelliment Jean Mayer de la Universitat de Tufts, als Estats Units. L'anomenat envelliment saludable va més enllà de l'absència de malaltia. Implica conservar la capacitat física, mental i emocional per gaudir dels anys amb qualitat de vida i dignitat.
Per fer-ho, un aspecte bàsic és l'alimentació. I més enllà de les recomanacions d'una dieta equilibrada i saludable, els investigadors se centren en els carbohidrats. "La qualitat dels carbohidrats pot ser un factor important per a un envelliment saludable".
L'estudi va associar el consum de carbohidrats totals, carbohidrats d'alta qualitat provinents de grans integrals, fruites, verdures i llegums, i fibra dietètica amb un augment del 6 al 37% a la probabilitat d'un envelliment saludable i amb diversos aspectes positius de la salut mental.
D'altra banda, el consum de carbohidrats refinats (carbohidrats provinents de sucres afegits, grans refinats i papes) i vegetals rics en midó es va associar amb una disminució del 13% a la probabilitat d'un envelliment saludable.