Amb l’arribada de setembre, les fruites i verdures de temporada es converteixen en les grans protagonistes de la cuina, oferint una explosió de sabors, textures i colors. Aquest mes marca la transició cap a la tardor, una època on podem gaudir de productes frescos i de proximitat que ens aporten beneficis nutricionals i són ideals per preparar plats saludables i reconfortants.
Les pomes, amb el seu sabor cruixent i lleugerament àcid, són una de les grans estrelles de la temporada. Riques en fibra i antioxidants, són perfectes tant per consumir crues com per integrar-les en postres o plats salats. D'altra banda, les carabasses dolces, plenes de vitamines A i C, ofereixen una base excel·lent per a cremes, guisats i fins i tot rebosteria. Els moniatos, tendres i lleugerament dolços, són una font d’energia rica en carbohidrats saludables, ideals per acompanyar plats principals o com a ingredient principal en una dieta equilibrada.
Aquesta època de l'any convida a aprofitar al màxim els aliments de temporada, no només pel seu valor nutricional, sinó també per la seva capacitat de connectar-nos amb el cicle natural de la terra, adaptant la nostra cuina als ritmes de la natura.
Fruites de setembre
Setembre és un mes meravellós per gaudir d'una àmplia varietat de fruites, des de les primeres pomes i peres de la temporada fins a les últimes baies d'estiu. Aquestes són algunes de les fruites més populars del mes:
- Pomes: Cruixents i dolces, les pomes són perfectes per menjar fresques, fer sucs o cuinar en pastissos i compotes. Són riques en fibra i antioxidants.
- Peres: Les peres són suaus i sucoses, ideals per a postres o amanides. Aporten vitamines i minerals essencials.
- Préssec: dolços i deliciosos, els préssecs són excel·lents tant frescs com secs, font de fibra i antioxidants.
- Raïm: Tant blanc com negre, el raïm és versàtil i es pot gaudir fresc o en sucs i conserves.
Verdures de setembre
Les verdures de tardor comencen a aparèixer al setembre, aportant sabors càlids i nutritius a la nostra cuina:
- Carabassa: La carabassa és dolça i es pot utilitzar en sopes, guisats o al forn. És rica en vitamina A i altres nutrients.
- Moniatos: Els moniatos són dolços i versàtils, perfectes per rostir o fer puré. Aporten fibra, vitamines i antioxidants.
- Bròquil: Ric en vitamines C i K, el bròquil és perfecte per a saltats, sopes o al vapor.
- Coliflor: La coliflor és una altra opció saludable que es pot rostir, fer puré o utilitzar com a base per a pizzes sense gluten.
Receptes de temporada amb fruites i verdures de setembre
Et presentem tres receptes per fer aquest setembre:
Amanida de pomes, peres i nous
Ingredients:
- 2 pomes
- 2 peres
- 1/2 tassa de nous
- 100 g de formatge de cabra
- 1/4 tassa de vinagre balsàmic
- 2 cullerades d'oli d'oliva
- Sal i pebre al gust
Instruccions:
- Renta i talla les pomes i peres a làmines fines.
- En un bol gran, combina les fruites, les nous i el formatge de cabra esmicolat.
- En un bol petit, barreja el vinagre balsàmic i l'oli d'oliva, i amaneix amb sal i pebre al gust.
- Aboca la vinagreta sobre l'amanida i remena suaument per combinar tots els ingredients.
Sopa de carabassa i moniato
Ingredients:
- 1 carabassa mitjana
- 2 moniatos
- 1 ceba
- 2 grans d'all
- 1 litre de brou de verdures
- 2 cullerades d'oli d'oliva
- Sal, pebre i nou moscada al gust
Instruccions:
- Pela i talla la carabassa, els moniatos, la ceba i l'all.
- Escalfa l'oli d'oliva en una olla gran a foc mitjà i salta la ceba i l'all fins que estiguin tendres.
- Afegeix la carabassa i els moniatos, i cuina durant uns minuts.
- Aboca el brou de verdures, porta a ebullició i després redueix el foc. Cuina fins que les verdures estiguin tendres.
- Tritura la sopa amb una batedora fins que quedi suau, i afegeix sal, pebre i nou moscada al gust.
Yakissoba amb saltat de bròquil i coliflor
Ingredients:
- 100 g fideus, estil yakissoba o udon
- 1 bròquil
- 1 coliflor
- 2 cullerades de salsa de soja
- 1 cullerada d'oli de sèsam
- 2 cullerades de llavors de sèsam torrades
- 2 grans d'all picats
Instruccions:
- Bull en aigua per 3 minuts els fideus i retira'ls en aigua freda
- Renta i talla el bròquil i la coliflor en floretes.
- Escalfa l'oli de sèsam en una paella gran a foc mitjà.
- Afegeix l'all picat i cuina durant 1 minut fins que estigui fragant.
- Incorpora el bròquil i la coliflor amb els yakissoba a la paella i salta durant uns 10 minuts.
- Afegeix la salsa de soja i remena bé per combinar tots els sabors.
- Serveix el saltat decorat amb llavors de sèsam torrat.
Aquestes receptes et permeten gaudir de la riquesa de sabors i nutrients que les fruites i verdures de setembre tenen per oferir. Aprofita la temporada per experimentar a la cuina i descobrir noves maneres de gaudir d'aquests ingredients frescos i saludables.