Els senyals que indiquen que un ou pot tenir salmonel·la

La salmonel·losi és una de les malalties de transmissió alimentària més comunes, en la majoria de casos causa gastroenteritis i millora sense necessitat de tractament

Mitja dotzena d'ous
Mitja dotzena d'ous
Redacció
23 d'octubre de 2024, 11:07

L'ou és un dels aliments més consumits a les llars catalanes. Té grans beneficis per a la salut i, a més, es pot combinar amb altres ingredients i fer tota mena d'elaboracions. Ara bé, a la vegada que és positiu per a la salut i molt útil a la cuina, també és un dels aliments més delicats i que pot comportar problemes si no el tractem de la manera adequada.

En aquest sentit, una de les preocupacions més importants és el bacteri de la salmonel·la. La salmonel·losi és una de les malalties de transmissió alimentària més comunes. En la majoria de casos causa gastroenteritis i millora sense necessitat de tractament, però pot ser greu si arriba a la sang i afecta infants, gent gran o persones amb malalties cròniques. Generalment, es contrau a través del consum d’aliments contaminats, especialment els ous.

Com es pot detectar la presència d'aquest bacteri abans de cuinar? Doncs, en primer lloc, un ou que tingui la closca trencada cal tirar-lo immediatament, ja que és un pou perfecte per a l'entrada de bacteris. Per altra banda, si obrim l'ou i veien un rovell extremadament líquid també pot ser un indici de contaminació.

Més enllà d'això, hi ha un truc que explica l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i que pot ser útil per validar si un ou està a prop de caducar-se. Si l'ou se submergeix a l'aigua i s'enfonsa, això és un senyal que encara es troba en bon estat. Si per contra, flota, això vol dir que la data de caducitat és propera. Cal dir que aquesta prova només s'ha de fer en el moment de cuinar l'ou, ja que no és positiu anar-lo mullant cada cop.