Tres aliments que poden convertir-se en un perill si es posen a la nevera

El contacte d'aquests productes amb el fred de l'electrodomèstica ajuda a la proliferació de components potencialment tòxics per al consum humà

Una nevera
Una nevera | Pexels
Redacció
23 de desembre de 2024, 12:00

La nevera és, sense cap mena de dubte, l'electrodomèstic clau a l'hora de conservar els aliments. Tant ens serveix per mantenir el producte fresc quan el comprem al supermercat com per refrigerar begudes o altres líquids a l'estiu. Però no tots els aliments han d'anar a parar a la nevera i, de fet, alguns poden convertir-se en un perill si s'hi posen.

Qui ho ha explicat és la nutricionista clínica Jhanvi Sanghvi, que a través de les xarxes socials fa divulgació i ofereix consells vinculats amb la salut. En declaracions a Daily Mail, l'especialista nombra tres aliments que resulten un perill si es col·loquen a la nevera, motiu pel qual cal guardar-los en un altre espai de la cuina que sigui sec.

Cebes

Tal com apunta l'experta, les cebes són especialment susceptibles a les condicions de la nevera. La clau es troba en el fet que la humitat elevada a l'interior de l'electrodomèstic ajuda a proliferar espores de floridura en la superfície de la ceba. Això genera micotoxines, unes substàncies químiques que poden ser altament tòxiques per a les persones.

El consum de la ceba en mal estat pot provocar símptomes gastrointestinals com són vòmits i diarrea. Però, segons explica Sanghvi, l'exposició a llarg termini a la ceba amb micotoxines pot tenir efectes més greus com el dany hepàtic o augmentar el risc de càncer en el pitjor cas. Val més no jugar-se-la i guardar les cebes en un lloc fresc, sec i fosc, però allunyat de dins la nevera.

Alls

L'all és un altre aliment bàsic que té riscos si es posa a la nevera. Segons explica l'especialista, les baixes temperatures de l'electrodomèstic generen brots verds en els alls. Això genera les condicions necessàries perquè es desenvolupin uns fongs que alliberen toxines perilloses, com passava en el cas de la ceba. En la mateixa línia, l'all s'ha de guardar en un lloc fresc i ben ventilat, si pot ser en un recipient foradat que permeti la circulació de l'aire.

 

Patates

És habitual que el cas de les patates generi més dubtes. Si es posen a la nevera perden sabor i textura, però el problema és quan es cuinen a altes temperatures. Sigui al forn o fregint-se, els sucres simples que s'han alliberat amb el fred interactuen amb l'aminoàcid asparagina i produeixen acrilamida, un component químic amb risc per a les persones i amb potencial cancerigen. Altre cop: les patates millor en un lloc fresc i sec.