L'Illa Devon és un dels paratges inhòspits més característics del planeta. Amb una superfície de més de 55.000 quilòmetres quadrats es troba al territori autònom de Nunavut, al Canadà. Situada a l'Àrtic i molt a prop de Groenlàndia, disposa del clima habitual d'aquella part de la Terra. Per tot això, és considerada l'illa deshabitada més gran del món. Però, per què no hi viu ningú?
Com ens indica la seva geografia, a l'illa Devon hi ha unes temperatures gèlides, normalment sota zero, amb forts vents i durant bona part de l'any es manté gelada. Això fa que sigui pràcticament impossible qualsevol mena de vida humana. Encara més, se l'anomena el Mart de la Terra per les condicions ambientals similars a aquest i altres planetes. La gran semblança pel cràter d'1,920 m d'altura amb un forat de 23 quilòmetres de diàmetre, però s'hi sumen aspectes com el terreny àrid, l'aïllament i la llunyania respecte a les zones habitades.
Per això, la NASA, fa una dècada que prova l'illa com una simulació de Mart. És una pràctica que només es porta a terme a l'estiu quan no hi ha gel, però els científics hi fan tota mena de missions i els astronautes aprofiten per entrenar-se en condicions idònies que es poden trobar en un futur viatge espacial. És un camp de proves extraordinari per temptejar el terreny, observar possibles reaccions i experimentar amb la mobilitat.
Aquesta illa remota i curiosa ha vist com en el passat, un seguit d'intents per habitar-la han fracassat. L'última vegada va ser el 1951. Anteriorment diverses expedicions van sortir amb l'objectiu de cartografiar el Pas del Nord-oest cap a la Gran Bretanya, però no van tornar. Amb el pas del temps es van poder trobar restes d'aquella tripulació i conèixer el que van fer. No obstant això, finalment es va aconseguir fer amb èxit un mapa de la zona.
Avui en dia, l'illa Devon s'ha convertit en un atractiu turístic en què habitualment vaixells i creuers duen els viatgers a conèixer de prop aquesta zona abandonada de l'Àrtic. Al seu voltant apareixen altres comunitats en què hi ha civilització. En aquest sentit, són diverses empreses les que ofereixen experiències immersives que recorren les diferents zones de Nunavut.