El Palau dels Reis de Mallorca instal·lat al cor de la Catalunya Nord

Es tracta d'una joia de l'estil gòtic, amb una planta organitzada al voltant de tres patis de gairebé 60 metres de costat, i una visita imprescindible a Perpinyà

Façana nord del Palau amb la torre de l'homenatge
Façana nord del Palau amb la torre de l'homenatge | Wikipedia
Redacció
08 de febrer de 2025, 21:35

El palau dels Reis de Mallorca situat al cor de la Catalunya Nord, a Perpinyà, és una imponent fortalesa medieval i monument significatiu de la ciutat. Si voleu explorar la zona i enriquir-vos d’història, aquesta visita ha de ser obligatòria. Aquest palau, que fou residència dels monarques mallorquins, marca l'època daurada de Perpinyà, quan formava part del Regne de Mallorca.

Per conèixer la seva història, hem de traslladar-nos a la seva construcció el 1262 per ordre de Jaume II de Mallorca, fill de Jaume I el Conquistador, qui va heretar elRegne de Mallorca. Aquest edifici va consolidar Perpinyà com la capital del seu regne, que comprenia els comtats de Rosselló i Cerdanya i la senyoria de Montpeller. El palau es va completar el 1309, amb la consagració de les capelles i jardins que envoltaven l'edifici.

Amb la mort de Jaume III el 1349, el Regne de Mallorca va ser annexionat a la Corona d'Aragó i el palau va perdre la seva importància política. Al llarg dels segles, l'edifici va passar a ser una residència secundària dels monarques aragonesos. Posteriorment, durant les Guerres Francoespanyoles, es va fortificar encara més i es va convertir en una ciutadella.

Durant els segles XVI i XVII, va ser reforçat pels sobirans espanyols i francesos. Després de l'annexió de la regió al Regne de França el 1659, el palau va patir més modificacions defensives, especialment per l'arquitecte Vauban. Tot i el seu ús militar, el palau va obrir les portes al públic després de la Segona Guerra Mundial.

Arquitectura gòtica 

El Palau dels Reis de Mallorca és una joia de l'estil gòtic, amb una planta organitzada al voltant de tres patis de gairebé 60 metres de costat. La influència de l'art i l'arquitectura és evident en el disseny, especialment a la capella, que recorda la Sainte-Chapelle de París.

L'edifici es caracteritza per les robustes parets construïdes amb còdols i maons, i els detalls arquitectònics, com les portes, finestres i torres principals, fetes de carreus de pedra, gres i marbre. La sala gran, la capella i les estades reials s'agrupen en el mateix conjunt, i en destaquen la funcionalitat política i religiosa. 

De palau a monestir

Tot i que tots dos edificis comparteixen història lligada a la reialesa, el Palau dels Reis de Mallorca i el Convent de la Concepció de Sineu ofereixen contrastos significatius en el seu ús al llarg dels segles. El primer va ser originalment la residència reial dels monarques mallorquins, però amb el pas del temps, especialment després de la seva annexió, es va transformar en espai militar.

En canvi, el segon va néixer d'una iniciativa religiosa, aprofitant les estructures de l'antic palau reial, per donar lloc a un monestir de cloenda. Tots dos monuments, encara que de diferent funció, reflecteixen la transformació de llocs que anys enrere van conservar el poder entre les parets.

Arxivat a