Nou aliments que ajuden a cuidar el fetge

Una alimentació equilibrada és clau per protegir un dels òrgans més vitals del cos humà, encarregat de desintoxicar l’organisme i regular la glucosa

  • Home amb mal al fetge -
Publicat el 23 d’abril de 2025 a les 08:40

El fetge és un dels òrgans més importants del cos humà. Amb una mida comparable a una pilota de rugbi en adults, es troba sota el diafragma i desenvolupa funcions essencials: descompon els carbohidrats, produeix glucosa, emmagatzema nutrients, genera bilis per facilitar la digestió i, sobretot, desintoxica l’organisme. Aquesta llista de tasques el converteix en una peça clau per a la salut general.

Per això, la dieta juga un paper fonamental a l’hora de mantenir-lo en bones condicions. Alguns aliments poden sobrecarregar-lo i danyar-lo, mentre que d’altres poden protegir-lo i afavorir-ne el bon funcionament. Segons la Societat Catalana de Pacients Hepàtics, aquests són els aliments més beneficiosos per a la salut hepàtica:

  • Cafè: el seu consum s’associa a un menor risc de desenvolupar malalties com el fetge gras, la cirrosi o el càncer hepàtic. Segons Liver International, ajuda a reduir l’acumulació de greix al fetge i augmenta els antioxidants protectors.
  • Civada: la fibra, especialment les betes-glucans, ajuda a reduir la quantitat de greix al fetge, segons l’International Journal of Molecular Sciences. A més, enforteix el sistema immunitari i combat la inflamació. És preferible consumir civada integral i evitar versions ensucrades o processades.
  • All: l’estudi d’Advanced Biomedical Research mostra que contribueix a reduir el pes i el greix en persones amb fetge gras no alcohòlic, una patologia vinculada a l’obesitat.
  • Fruits del bosc: els aranyons i les mores són rics en polifenols, antioxidants que protegeixen el fetge i estimulen el sistema immunitari, segons el World Journal of Gastroentereology.
  • Raïm: els  antioxidants ajuden a reduir la inflamació i a prevenir danys hepàtics. L'extracte en suplement també és molt recomanable.
  • Aranja: rica en naringina i naringenina, dos potents antioxidants, l’aranja pot reduir la inflamació i protegir les cèl·lules hepàtiques. També afavoreix la crema de lípids i evita l’acumulació de greix al fetge.
  • Peix blau: el salmó o el verat contenen àcids grassos omega-2, amb efectes antiinflamatoris que redueixen el greix hepàtic i milloren el nivell d’enzims del fetge. Es recomana consumir-ne almenys dos cops per setmana.
  • Fruits secs: les nous, especialment, aporten àcids grassos insaturats, vitamina E i antioxidants. Tot plegat contribueix a reduir la inflamació i prevenir el fetge gras. Tanmateix, es recomana un consum moderat per l'alta aportació calòrica.
  • Oli d’oliva: un pilar de la dieta mediterrània, aquest oli vegetal pot reduir l’estrès oxidatiu i millora la funció hepàtica gràcies al seu alt contingut en greixos saludables.

Aliments que cal evitar

No tot el que mengem juga a favor del fetge. Segons la mateixa entitat, hi ha aliments que, pel seu contingut o mode de preparació, poden perjudicar seriosament la seva salut. És el cas de:

  • Greixos no saludables: aliments fregits i menjar ràpid, que exigeixen un esforç extra per ser metabolitzats.
  • Sucres: dolços, brioixeria industrial i alguns iogurts poden contribuir al desenvolupament del fetge gras.
  • Sal: aliments enllaunats, carns processades o curades i el bacó incrementen la ingesta de sodi, un aliment nociu per al fetge.
  • Alcohol: és un dels agents més perjudicials per al fetge. La seva reducció o eliminació de la dieta és clau per preservar la funció hepàtica.

Mantenir el fetge en bon estat depèn, en gran part, de les nostres eleccions a taula. Una dieta equilibrada, rica en aliments naturals i baixa en processats, pot marcar la diferència en la salut hepàtica a llarg termini.