El poble de la Catalunya Nord refugiat entre muralles medievals

Els encants d'aquesta vila de tot just 200 habitants han estat reconeguts com a patrimoni mundial de la humanitat per la UNESCO

El poble de Vilafranca de Conflent, a la Catalunya Nord
El poble de Vilafranca de Conflent, a la Catalunya Nord | Oficina de Turisme de Conflent-Canigó
Redacció
18 de gener de 2025
Actualitzat: 01 de febrer, 12:24h

A l'altra banda del Pirineu, i sempre vigilada per la muntanya del Canigó, la Catalunya Nord amaga molts pobles amb un encant particular. En aquest sentit, a tot just deu minuts de cotxe des de Prada de Conflent, capital de la comarca de Conflent, s'hi troba un petit poblet que viu refugiat entre muralles medievals.

Es tracta de Vilafranca de Conflent, una vila de tot just 205 habitants, segons les últimes dades del 2022. Els seus carrers empedrats es poden comptar pràcticament amb les dues mans, però conserven tot l'encant d'una vila medieval, com la ciutadella, la muralla, o la Cova de Canaletes.

Aquesta vila mercantil es va crear el segle XI en mans del comte de Cerdanya i compta amb alguns dels elements medievals. La torre de la Vegueria i l’església romànica de Sant Jaume dins les muralles i, a escassos metres de la vila, el Fort Libèria. De fet, tant la fortificació com el Fort Libèria i com la cova de Bastera són reconeguts per la UNESCO com a patrimoni mundial de la humanitat.

Si bé el municipi queda dividit pel pas del riu Tet, Vilafranca de Conflent també és sortida i arribada del Tren Groc, tot un símbol de la Catalunya Nord. Aquesta locomotora groga i amb tocs vermells recorre, en una ruta de 63 quilòmetres, paisatges de postal entre aquest poble medieval i la Tor de Querol.

Arxivat a