Fer servir paper de plata per conservar aliments té riscos per a la salut, segons un estudi

Els experts proposen alternatives a aquest popular mètode que, inicialment, es va crear únicament per cuinar al forn

Una persona embolica un aliment en paper de plata
Una persona embolica un aliment en paper de plata | Pexels
Redacció
28 d'agost de 2024, 14:55
Actualitzat: 14:59h

Fer servir paper de plata per conservar aliments, tot i que és una pràctica molt estesa, no és gaire segura. De fet, té múltiples riscos relacionats. Així ho ha demostrat un estudi recent publicar a la prestigiosa revista Reader’s Digest. En ell, l'experta en dietètica Lindsay Malone ha detallat com, "quan hi ha aire present, els bacteris tenen l'oportunitat de desenvolupar-se més ràpid”.

I és que l'alumini, inicialment, es va crear per cuinar al forn. A la pràctica, però, ha evolucionat en un mètode de conservació, el que, de retruc, ha acabat generant en un caldo de cultiu perfecte perquè hi creixin microorganismes. El motiu no és altre que el paper de plata no segella hermèticament, per la qual cosa permet l'entrada d'aire i facilita, en última instància, la propagació de bacteris i altres patògens a les sobres dels aliments que creiem que protegeix.

A més a més, la porositat de l'alumini fa que el material tampoc aïlli del tot els aliments dels contaminants ambientals, un aspecte a tenir en compte especialment en aliments cuits i d'altres que necessitin unes opcions de conservació molt concretes. L'aire que es filtra a través del paper de plata pot dur llevats, partícules de floridura i altres microorganismes que troben en ell un terreny fèrtil per créixer, especialment si deixem el menjar fora de la nevera durant molta estona.

Alternatives a l'alumini

Per tot plegat, els i les especialistes han fet una crida a minimitzar riscos fent servir recipients alternatius. Més concretament, s'han referit a carmanyoles que, preferiblement, han de ser de vidre per evitar l'entrada d'aire i no superiors als cinc centímetres de profunditat, per facilitar que el procés de fredor sigui més uniforme i ràpid.