Si t'agraden els musclos i les ostres, això t'interessa. Cada musclo cultivat a Catalunya conté nou microplàstics a l'interior. Els experts alerten els consumidors habituals: es poden arribar a ingerir els microplàstics equivalents a sis metres de fibres sintètiques cada any. D'on venen? Sobretot, partícules de roba sintètica que arriben al mar i acaben a l'interior del marisc.
Un estudi del Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica de la Universitat Rovira i Virgili alerta que els microplàstics estan presents sobretot en musclos i ostres arrissades, però les cloïsses i tallarines també en contenen. Per què passa? Són animals que filtren l'aigua del mar per alimentar-se i això comporta la recollida de les impureses.
Impureses que es redueixen a la meitat quan es fan els processos de depuració habituals en mariscos. Tot i això, l'investigador Joaquim Rovira assegura que les dades continuen sent alarmants, en una entrevista a RAC1: "Ens estem menjant les nostres pròpies samarretes".
Es tracta d'un problema que afecta tot el món, no només el marisc cultivat a Catalunya. I com pot afectar a l'organisme la ingesta de microplàstics? Aquest consum involuntari pot provocar inflamació al fetge i els intestins, a més de derivar, en alguns casos, en malalties més greus.