Detecten més de 600 virus diferents en els raspalls de dents i les dutxes: què fer per prevenir-los

Un nou estudi estatunidenc descobreix organismes inèdits, però matisa que la majoria són fins i tot beneficiosos per combatre patògens

Una noia es renta les dents
Una noia es renta les dents | Pexels
Redacció
10 d'octubre de 2024, 10:37
Actualitzat: 10:37h

Un nou estudi dirigit per la Universitat Northwestern, als Estats Units, ha descobert que els telèfons de dutxa i els raspalls de dents estan plens d'una col·lecció extremadament diversa de virus, la majoria dels quals no s'havien vist abans, tal com es publica a la revista científica Frontiers in Microbiomes.

Si bé, els microbiòlegs van descobrir que aquests virus, bacteriòfags o fagsno ataquen les persones, sinó els bacteris. Tot i que els investigadors en saben poc, els fags han cridat l'atenció pel seu possible ús en el tractament d'infeccions bacterianes resistents als antibiòtics. I els virus fins ara desconeguts que aguaiten als nostres lavabos podrien convertir-se en un tresor a l'hora d'explorar-ne les aplicacions.

"La quantitat de virus que trobem és absolutament increïble. N'hi ha que no havíem vist mai”, se sorprèn la directora de l'estudi, Erica M. Hartmann. I és que després de caracteritzar els bacteris, Hartmann va utilitzar la seqüenciació d'ADN per examinar els virus que vivien en aquestes mateixes mostres. Va quedar immediatament impressionada. En total, les mostres comprenien més de 600 virus diferents i no hi havia dues mostres iguals. "Els microbis prefereixen ambients amb aigua. I on hi ha aigua? Als capçals de les dutxes i als raspalls de dents", relata.

Però, mentrestant, Hartmann adverteix a la gent que no es preocupi per la fauna invisible que viu als nostres lavabos. Explica que, en comptes de fer servir lleixiu, es pot remullar el capçal de la dutxa amb vinagre per eliminar l'acumulació de calci o, simplement, rentar-lo amb aigua i sabó. A més, caldria canviar periòdicament els capçals dels raspalls de dents, adverteix Hartmann, que tampoc no és partidària dels raspalls antimicrobians, ja que, segons ella, poden donar lloc a l'aparició de gèrmens resistents als antibiòtics.

"Els microbis són a tot arreu i la gran majoria no ens emmalalteixen", recorda. "Com més els ataquem amb desinfectants, més probabilitats hi ha que desenvolupin resistència o es tornin més difícils de tractar. Hauríem d'acceptar-los", conclou.