Ho fas malament: els errors més freqüents quan et rentes les dents

Una freqüència, durada i tècnica incorrectes poden provocar l'aparició de múltiples patologies relacionades amb la salut bucodental, però també amb l'àmbit sistèmic

Una noia es renta les dents
Una noia es renta les dents | Pexels
Redacció
25 de maig de 2024
Actualitzat: 05 de juliol, 9:16h

La boca és la principal porta d'entrada d'agents externs a l'organisme. Però, a més, pot convertir-se fàcilment en un focus d'infeccions i patologies, no només relacionades amb la salut bucal, sinó també en l'àmbit sistèmic. Un estudi de la Universitat de Harvard que posa de manifest que una mala higiene bucal nocturna pot augmentar fins a un 27% el risc de patir malalties cardiovasculars i la doctora Irene Lafuente Ibáñez de Mendoza, professora adjunta d'Odontologia a la Universitat del País Basc i membre de la Societat Espanyola de Medicina Oral (SEMO), afirma que també existeix una relació entre la higiene bucodental i el desenvolupament d'un càncer a la cavitat oral.

Ara bé, no n'hi ha prou amb rentar-se les dents, sinó que cal fer-ho bé. En aquest sentit, la doctora Lafuente alerta que el raspall dental és el principal instrument per a la neteja: "Independentment de si és manual o elèctric, ha de ser canviat cada tres mesos o quan les truges comencin a deformar-se", diu. Això passa si s'aplica una força excessiva durant el raspallat, la qual cosa que també cal evitar. Tanmateix, sosté que el raspallat s'ha de fer tres vegades al dia o després de cada àpat (en el cas de ser més de 3), i veu important que es faci de forma sistemàtica i ordenada.

Es recomana començar per les superfícies dentals externes (properes a les galtes), seguides de les superfícies internes (properes a la llengua i el paladar), i finalitzar per les superfícies masticatòries. Per acabar, també s'ha d'eliminar la placa localitzada a la superfície entre les dents, mitjançant el fil dental o el raspall interproximal, detalla la doctora Lafuente. "La millor manera d'aconseguir un bon nivell de placa bacteriana (menor al 25%) és l'arrossegament mecànic de totes les superfícies mitjançant el raspallat.

Els errors més freqüents

Un dels errors més freqüents que cometem, segons prossegueix aquesta odontòloga, és aplicar molta pasta dental i invertir poc temps fent el raspallat; quan, en realitat, seria ideal aplicar menys pasta dental i invertir més temps en la neteja. "Per a una correcta eliminació de la placa bacteriana, la durada del raspallat dental ha de ser de 2 minuts, mínim", adverteix aquesta experta.

Un altre error que sol repetir-se, tal com afirma, és utilitzar qualsevol mena de pasta per dur a terme la neteja de les dents: "A la cavitat oral hi ha múltiples patologies, la gestió de les quals requereix l'ús d'una pasta dental específica que millori, i no empitjori, la salut bucodental”. De fet, recorda que avui dia tenim a la nostra disposició una infinitat de pastes dentals que poden irritar de manera innecessària la boca. "Per això, és molt important fer, almenys, una visita anual a l'especialista odontòleg perquè ens indiqui quina pasta hem de fer servir de manera individualitzada", aconsella.