Diversos estudis demostren que una infusió popular podria ser cancerígena

El consum molt elevat de begudes molt calentes fetes a partir de l'herba mate pot augmentar el risc de patir càncer d'esòfag

Una infusió de mate
Una infusió de mate | Magbis Amin / Unsplash
Redacció
12 de setembre de 2024, 08:36
Actualitzat: 8:41h

Els tes i les infusions sempre són un bon recurs per mantenir el nostre cos en un bon estat de salut. Ara bé, diversos estudis demostren que una infusió que és molt popular podria ser realment cancerígena. Si bé no és una beguda habitual a Catalunya, en els últims anys s'ha popularitzat, especialment per la influència llatinoamericana, el consum del mate.

Doncs bé, diversos investigadors han posat en evidència que l'herba mate, la que es fa servir per a aquestes infusions, té potencial cancerigen. La realitat és que aquesta herba es fa servir en molts països com un remei per combatre la fatiga o per alleugerir els dolors de cap.

I és que la infusió, sigui amb mate o te, conté nutrients que són positius per a l'organisme. En són un exemple els antioxidants, les vitamines i els olis essencials. D'aquí que moltes persones consumeixin productes a partir d'herba mate per estimular el seu metabolisme o que el seu rendiment sigui millor durant el dia.

El problema de tot plegat és que aquest producte sol preparar-se a una temperatura de 70 graus. Així doncs, l'Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer, que depèn de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), no considera que l'herba mate sigui com a tal cancerígena, però el fet que sigui una beguda molt calenta -per sobre dels 65 graus- sí que li atribueix aquesta propietat perjudicial per a la salut. Per altra banda, anàlisis fetes en ciutadans de la Xina, l'Iran, Turquia i Amèrica del Sud, on es consumeixen begudes molt calentes, també van confirmar aquest potencial cancerigen.

De la mateixa manera, estudis realitzats a l'Uruguai han observat un cert vincle entre el consum d'infusions de mate i el càncer d'esòfag. En tot cas, aquest augment del risc de patir càncer només es produeix en casos en què el consum és molt elevat. Es tracta d'un risc que és més gran en dones i més propici si la persona també consumeix alcohol o tabac.