Un estudi posa en dubte la creença sobre la temperatura corporal «normal»

Investigadors de la Universitat de Stanford conclouen que el varem establert a mitjans del segle XIX, motiu pel qual ha quedat desactualitzat

Una persona consulta un termòmetre
Una persona consulta un termòmetre | Pexels
Redacció
28 de novembre de 2024, 13:30
Actualitzat: 13:30h

La temperatura corporal ha estat un element que sempre ha estat objecte de debat en la ciència. Se sol determinar que es troba entre els 36,5 i els 37 graus, un varem que es considera "normal" en qualsevol persona. Ara, però, un estudi de la Universitat de Stanford ha posat en dubte que aquests valors estiguin actualitzats a la realitat dels éssers humans contemporanis.

Els investigadors han analitzat milers de mesures de temperatures corporals dels últims 150 anys. Després de comprar-les, han conclòs que la temperatura del cos humà està disminuint i, per tant, dir que el valor adequat es troba entre 36,5 i 37 graus és "incorrecte".

Però, per què és aquesta la creença actual? Doncs els investigadors apunten que qui va establir el varem va ser el metge alemany Carl Reinhold August Wunderlich a mitjans del segle XIX. Com que en aquells moments la salut mitjana d'una persona era pitjor que en l'actualitat, la temperatura mitjana del cos també en patia les conseqüències.

A banda, l'estudi també remarca que la temperatura corporal no només depèn de cada persona, sinó que hi entren en joc factors com l'hora i el lloc en què s'ha posat el termòmetre o les hores que han passat des de l'últim àpat. Els investigadors no han marcat un nou nivell estàndard, però sí que asseguren que la xifra és més baixa del que fins ara es creu.