Hi ha relació entre els mòbils i el càncer? Un nou estudi tanca el debat

Una revisió bibliogràfica de 63 investigacions permet desmentir el mite estès que la radiació dels dispositius provoca mutacions cancerose

Un home truca amb el telèfon mòbil
Un home truca amb el telèfon mòbil | Pexels
Redacció
04 de setembre de 2024, 18:36

L'exposició a les radiofreqüències del telèfon mòbil no s'associa amb un major risc de patir càncer cerebral. Amb aquesta conclusió, un estudi internacional liderat pel director adjunt d'Avaluació de l'Impacte a la Salut de l'Agència Australiana de Protecció Radiològica i Seguretat Nuclear, Ken Karipidis, acaba amb un debat generat el 2013, quan l'agència dedicada a l'estudi del càncer de l'Organització Mundial de la Salut (IARC, per les sigles en anglès) va assegurar el contrari, basant-se en proves limitades i un suport feble d'estudis mecanicistes.

Així mateix, la radiació procedent d'antenes de radiodifusió o estacions base tampoc augmenta el risc de càncer durant la infància, així com l'exposició professional a radiofreqüències no fa créixer el risc de càncer cerebral. L'estudi que desmenteix aquestes premisses consisteix en una revisió de fins a 63 investigacions publicades entre el 1994 i el 2022 amb participants de 22 països.

L'exposició a radiofreqüència dels telèfons mòbils no es va associar amb més risc de glioma, meningioma, neuroma acústic, tumors hipofisiaris, tumors de les glàndules salivals o tumors cerebrals pediàtrics (nens, adolescents i adults joves). Tampoc hi va haver un augment observable del risc per a les neoplàsies més investigades (glioma, meningioma i neuroma acústic) amb l'increment. D'altra banda, l'exposició procedent de transmissors fixos (antenes de radiodifusió o estacions base) no es va associar amb els riscos de leucèmia infantil o tumors cerebrals pediàtrics, independentment del nivell d'exposició.