Un grup d'investigadores espanyoles del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) han identificat una proteïna que és clau per cremar el greix i intervé en el mecanisme que protegeix el cos contra l'obesitat. Es tracta de la proteïna MCJ i segons els responsables del treball és un prometedor pas per tractar una malaltia que afecta 650 milions de persones a tot el món. A més, l'obesitat influeix en el desenvolupament de malalties cardiometabòliques i augmenta el risc de càncer.
L'estudi publicat a la revista Nature Communications revela que quan s'elimina la proteïna MCJ en ratolins amb obesitat, aquests animals produeixen més calor i perden pes. A més, les investigadores van trasplantar greix sense aquesta proteïna als ratolins i van descobrir que es reduïa el seu pes. Per altra banda, el teixit adipós, que és el greix corporal, té un paper crucial en la gestió de l'energia que emmagatzema. En aquest sentit, "és un òrgan complex que actua de regulador del metabolisme de tot el cos". Per tant, segons les autores de la investigació, "és probable que modular la seva funció sigui una via per combatre l'obesitat".
Hi ha dos tipus de teixit adipós. El primer és el blanc, que sobretot emmagatzema energia. El segon d'ells és el marró que és el responsable de la generació de calor o termogènesi, el procés que manté la temperatura corporal i que s'activa en resposta al fred o altres estímuls. A més, s'ha descobert que el greix marró utilitza diversos mecanismes per generar calor. Així doncs, diversos estudis han mostrat durant els darrers anys que activar el greix marró protegeix contra l'obesitat i les malalties metabòliques.
Alhora, les investigadores van observar “que els animals sense MCJ al greix marró estan protegits davant dels problemes de salut que provoca l'obesitat, com ara diabetis o augment de lípids en sang”. Amb tot això, un altre repte és trobar una manera segura i eficaç de bloquejar la proteïna MCJ en els éssers humans sense provocar efectes secundaris indesitjables en altres teixits. Així doncs, la investigació encara es troba en la fase inicial i caldrà veure com evoluciona.