Tot el que no has de tirar per l’aigüera de la cuina

Sovint un no és conscient del que llença pel forat de la pica, pensant que no passarà res, però hi ha un seguit de coses que poden malmetre les canonades o fins i tot arribar a embussar-les

Redacció
19 d'octubre de 2024, 09:15
Actualitzat: 9:18h
Imatge de la pica d'una cuina
Imatge de la pica d'una cuina | Unsplash

En el dia a dia és fàcil no donar-li importància a què llancem per l'aigüera de la cuina. Pot semblar una ximpleria perquè aparentment no hi ha resultats negatius visibles a curt termini, però la millor recomanació és tenir presents quines coses no es poden tirar per no malmetre o embussar el funcionament de les canonades. Per això, el Gremi d'Instal·ladors del Maresme en fa un resum.

El primer és no abocar qualsevol cosa sòlida perquè pot ser que no es desfaci mai, sobretot si és inorgànica com un plàstic, ja que pot provocar un embús a llarg termini. El menjar per exemple, al ser orgànic, té més facilitat per desfer-se, però igualment es recomana no abocar-lo pel forat de la pica. Quan acabes de cuinar, es tendeix a llançar l'oli per l'aigüera de manera errònia sense ser conscient de les conseqüències. Això és així, perquè quan es refreda, se solidifica i pot encallar-se si s'adhereix amb alguna altra cosa. A més, dissoldre la pintura dels pinzells amb aigua a la pica tampoc és una bona idea, ja que és un material que s'enganxa fàcilment a les canonades.

El marro del cafè o la farina també són coses que poden desencadenar en un embús si ho aboquem sense ser-ne conscients. El primer, perquè és un material molt fibrós i això provoca que no es desfaci amb l'aigua i, el segon, perquè quan es barreja amb l'aigua es converteix en un dels materials més adhesius a les parets de les canonades. Les burilles de cigarreta seria impensable tirar-les pel forat de la pica, però cal recordar que no es poden tirar. El principal perill recau sobre la punta de la cigarreta que inclou una escometa. Aquesta absorbeix l'aigua i es pot arribar a inflar fins a provocar un embús.

En el cas dels aliments hem de tenir present que la pasta i l'arròs no s'han d'abocar mai per l'aigüera, ja que absorbeixen l'aigua. Llavors augmenta el seu volum inicial i això provoca un estancament a la vegada que poden quedar-se enganxats a causa d'un material en la seva composició, el midó. Quan vols cuinar ous, pot passar que caiguin restes de la closca pel forat de la pica i això cal evitar-ho. Així és perquè poden produir el mateix efecte que els aliments esmentats anteriorment i adherir-se a les parets de la canonada causant un embús a la llarga.

En el cas dels adhesius que hi ha a les fruites, hem de ser conscients que no s'han de llançar pel forat de la pica perquè poden enganxar-se fàcilment a la canonada. Una cosa que no és freqüent són els cabells, però pot passar que caiguin a l'aigüera. Els llargs són els més perillosos perquè si s'emboliquen amb altres coses poden provocar embussos ràpidament. En definitiva, evitar tirar objectes petits, aliments o coses sòlides i també anar amb compte amb alguns líquids. Sempre que es pugi, fer ús de les escombraries.