Activistes de la PAHC Bages han penjat al balcó de l'Ajuntament de Manresa una pancarta per reclamar més habitatge social i més pisos d'emergència. Pel camí, però, segons ha denunciat el govern municipal en un comunicat, un d'ells ha fet servir la força física contra una treballadora i un treballador que els han sortit al pas a la sala de columnes, a tocar d'Alcaldia. Un cop al balcó, han penjat la pancarta i han encès diversos pots de fum.
L'acció s'ha portat a terme després que la plataforma hagi aconseguit aturar un nou desnonament, en aquest cas al carrer dels Xiprers, d'una família amb dos fills menors d'edat. Un cop aconseguit l'objectiu d'ajornar el llançament fins a l'1 de juliol, els activistes s'han desplaçat fins a la plaça Major i, mentre que un grup ha entrat al consistori i ha pujat a la sala de columnes, des d'on s'accedeix als balcons, l'altre s'ha quedat a peu de carrer cridant consignes.
L'objectiu, però, no s'ha pogut completar del tot malgrat sortir al balcó i penjar la pancarta, perquè primer una treballadora de la mateixa planta s'hi ha oposat, i posteriorment un dels nous vigilants municipals ha pujat per fer-los fora. Ha estat en aquest punt on, segons el govern municipal, els activistes han usat la força per arribar al balcó i un d'ells hauria sacsejat els empleats.
Amb el lema Marc Aloy espavila!, la PAHC ha assenyalat a l'alcalde, al regidor d'Habitatge Jesús Alonso i a la regidora de Drets socials Mariona Homs com a principals responsables de "la manca d'estratègia per fer front a la crisi d'habitatge que pateix la ciutat". Denuncien que el govern municipal no actualitza el Pla d'Habitatge des de l'any 2022 i que està "evadint responsabilitats".
La Plataforma ha explicat que només en les últimes dues setmanes, tres famílies van ser desnonades per no poder fer front a l'augment del preu de lloguer. A cap d'elles "no se'ls hi ha ofert una solució, només alguns dies d'alberg". Des de la PAHC denuncien la "falta de responsabilitat" de l'Ajuntament, de qui diuen que "està regalant la ciutat a fons voltor i especuladors, expulsant la gent que fa anys que hi viu".
El govern de Manresa, per la seva part, ha mostrat la seva "més enèrgica repulsa" a l'acció dels representants de la PAHC Bages a l'Ajuntament de Manresa. Segons han explicat en un comunicat, el grup ha entrat a l'edifici de l'Ajuntament "saltant-se el control d'accés situat a la planta baixa i sense aturar-se a identificar-se, tot i el requeriment de la persona responsable de la seguretat". Tot i el "respecte més escrupolós" als drets de manifestació i d'expressió, l'equip de govern ha volgut aclarir que l'acció d'aquest dimarts "ha traspassat els límits admissibles". Per això, "es reserva el dret d'emprendre les accions oportunes contra els autors dels fets".
Ajornament de tres mesos per a un desnonament
Abans de l'acció a l'Ajuntament, els membres de la PAHC han aturat un nou desnonament, en aquest cas el d'un matrimoni amb dos fills menors al carrer dels Xiprers de Manresa. Després de negociar amb la comitiva judicial, s'ha acordat ajornar-lo fins al proper 1 de juliol.
El matrimoni va arribar del Marroc a Manresa el novembre del 2019 amb feina sota el braç. Inicialment van viure a casa d'uns familiars i van començar a buscar habitatge a les immobiliàries de la ciutat, però es van trobar amb "negatives continues" fins que, al cap d'un temps, quan ja portaven massa temps a casa dels familiars, van tenir l'oportunitat d'ocupar el pis del carrer dels Xiprers, propietat del BBVA.
A través de la PAHC i del servei d'Intermediació de l'Ajuntament, van sol·licitar al banc que els oferís un lloguer social, però s'hi va negar. Dos anys després, el BBVA va vendre l'habitatge al fons voltor Reigahill investments i van reiterar la sol·licitud, però van rebre la mateixa resposta, denegant la seva demanda.