Dilluns a la tarda va tenir lloc la sessió inaugural de la 39a edició de les Jornades Lacetània a l'Institut Lacetània de Manresa, amb un acte institucional presidit per la consellera d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Ester Niubó. És la primera vegada que una consellera d'Educació presideix l'acte d'obertura d'aquestes jornades, que enguany se centren en el debat i la reflexió al voltant d'una educació de qualitat.
La consellera Niubó va destacar que "estem en un punt d'inflexió" i que "volem avançar cap a un sistema educatiu millor, amb la formació de talent com a element clau per al desenvolupament del territori". En aquest sentit, va posar en valor "el compromís dels centres educatius ambiciosos com el Lacetània" i va reafirmar l'aposta del Govern per l'educació professional: "Volem que la formació professional ocupi el lloc que li correspon, que sigui una formació de prestigi".
A l'acte també hi va intervenir l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, que va subratllar la trajectòria consolidada de les jornades: "En 39 anys el món ha canviat molt, però les Jornades Lacetània continuen. Això vol dir que ho esteu fent bé". Aloy va afegir que "a Manresa tenim clar que l'educació és fonamental per al desenvolupament dels drets i deures de la ciutadania, des de l'etapa de 0 a 3 anys fins a la universitat". La presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa i de la Fundació Lacetània, Sílvia Gratacòs, va destacar "la voluntat d'obertura de l'Institut Lacetània per compartir el coneixement amb el conjunt de la societat". El director de l'institut, Francesc Delis, es va mostrar satisfet pel "gran nivell dels ponents" d'aquesta edició i ha recordat que "la nostra raó de ser és l'alumnat, i la nostra tasca és oferir-los una educació de qualitat que sigui un pont de futur i d'oportunitats".
La conferència inaugural va anar a càrrec d'Héctor Ruiz Martín, reconegut expert en psicologia cognitiva de l'aprenentatge que, amb el títol d'Innovar amb fonament, es va centrar en la importància de fonamentar les innovacions educatives en l'evidència científica: "durant molts anys, la pràctica educativa i la recerca científica han anat separades. Cal trencar amb aquesta distància i prendre decisions basades en evidències". Ruiz va fer un paral·lelisme amb la medicina per demostrar que "la perspectiva de la ciència ens permet veure més enllà de les aparences" i va posar diferents exemples de com la recerca és clau perquè la innovació en la pràctica educativa aconsegueixi els resultats esperats. Ruiz va advertir també sobre els riscos de la pseudociència i els "neuromites" que circulen en l'àmbit educatiu: "La ciència no ens dona certeses absolutes, però ens ajuda a reduir la incertesa i a prendre millors decisions".
Les Jornades Lacetània continuaran durant tota la setmana amb conferències obertes a la ciutadania, que comptaran amb la participació de destacades figures del món educatiu com Mar Camacho, Gregorio Luri, David Bueno, Joan Cuevas, José Ramon Lago o Neus Sanmartí, entre d'altres.
Programa de la setmana
Dimarts 8 d'abril
- 16 h. Conferència de Mar Camacho, professora del Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili, sobre les habilitats clau que cal desenvolupar per treure el màxim profit de la IA (Intel·ligència artificial) per millorar l'aprenentatge.
- 18.15 h. Conferència de Gregorio Luri, professor i filòsof, sobre l'educació actual centrant-se en aspectes com l'exigència acadèmica, la pèrdua d'autoritat docent, els efectes de les innovacions pedagògiques i la importància dels valors en l'educació.
Dimecres 9 d'abril
- 9.30 h. Conferència d'Esther Garcia Navarro, experta en intel·ligència i educació emocionals, sobre com generar un clima agradable i regular les emocions.
- 19 h. Conferència de David Bueno, neurocientífic, sobre la neurociència a l'educació.
Dijous 10 d'abril
- 18.15 h. Conferència de Joan Cuevas, expert en polítiques públiques, sobre els nous reptes de l'educació.
- 19.30 h. Conferència de José Ramon Lago, professor universitari, sobre l'aprenentatge cooperatiu i inclusiu.
Divendres 11 d'abril
- 16 h. Taula rodona sobre els reptes de l'educació a Catalunya amb Damià Bardera, escriptor i professor de secundària, Anna Basanta, directora del Diari de l'Educació, Andreu Navarra, professor d'història, i Joan M. Girona, mestre i psicopedagog.
- 17.15 h. Conferència de Neus Sanmartí, docent, química i especialista en didàctica de les ciències, que parlarà dels reptes a afrontar per millorar els aprenentatges de l'alumnat.
Aquesta serà la 39a edició de les Jornades Lacetània, que continuen la línia encetada en anys anteriors de treballar els ODS de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides. Les jornades volen obrir l'institut a la ciutadania i convertir-lo en un centre de divulgació de coneixement, tant per al propi alumnat com per al conjunt de la societat.