Serem sincers. A Next no ens prenem a la lleugera les onades reaccionàries que ara mateix travessen les xarxes. Ho hem explicat, en el marc de les eleccions del 12 de maig i en formats més generalistes: la ultradreta té camp per córrer a les nostres plataformes. Instagram i TikTok són els focus preferits, però aquest fenomen reaccionari no només es reflecteix en política. A nivell social, el problema és encara pitjor. Com demostraven les dades que vam exposar en un dels nostres reportatges, els homes joves viren a la dreta amb la mateixa virulència que Verstappen agafa una corba al Circuit de Catalunya. I un dels símptomes més clars és el de la misogínia. Us faríeu creus de l'onada contra les dones a les xarxes, digna d'un assetjador escolar en un passadís d'institut, que han de viure moltes de les creadores de contingut.
En aquest punt ens aturarem i us explicarem què passa. El cas de la influencer Lia Sikora ja us el vam exposar: "Puta guarra, desgraciada, ets una prostituta, com t'atreveixes, tant de bo deixis de ser influencer, t'has follat a tothom, sou totes iguals". Eren algunes de les milions -literalment- de respostes que afloraven a totes les imatges, piulades i vídeos de la influencer canària. I encara ho fan. Però és que no és l'única. Altres com la balear Abby (coneguda com a Littleragergirl, una de les més reconegudes en el món dels eSports i de Twitch a l'estat espanyol) van ser diana dels trolls pel simple fet d'haver-ho deixat amb la seva parella. A la majoria del seu contingut a TikTok o a Instagram les respostes parlen per si soles: "Des que ho has deixat estàs increïble", "són totes iguals, quan ho deixen", "la més fidel de totes".
I per què passa tot això? La impunitat és evident. Cap de les plataformes esmentades té cap mena de filtre o algoritme que freni aquesta mena de comentaris, i no es poden aturar perquè no hi ha insults explícits. A més, aquestes empreses situen tota la responsabilitat sobre els creadors. Sikora, per exemple, va haver de bloquejar els comentaris de desenes de vídeos fins que van passar certs mesos i la gent "es va cansar d'escriure-la". Van tornar-hi. Amb menys virulència, però allà hi són, perennes, pesats com una tona de ciment.
La qüestió és que aquesta impunitat a les xarxes ja es trasllada als carrers, als instituts, a les universitats i als espais públics. No és un fenomen que passa a l'ombra. Es produeix davant de tothom i ho pateixen moltíssimes dones. Encara que les creadores o influencers, de major impacte mediàtic, siguin la mínima excusa per exposar el problema, les noies joves i adolescents del nostre voltant viuen amb aquesta xacra. Dia rere dia. Als seus stories, a les respostes a les seves publicacions, piulades o, com tothom ja n'és conscient, caminant pel carrer. Una impunitat que no fa pinta que s'acabi.
Des de Nació us fem un recopilatori de les notícies, temes o reportatges més destacats dels darrers dies:
- Canvis importants a la selectivitat del 2025: suprimeixen les lectures obligatòries de català i castellà; per Victor Rodrigo
- «Furiosa: A Mad Max Saga»: fanàtics del Ral•li Dakar, ja la teniu aquí; per Marta Ferrer
- «Roblox», el fenomen mundial que concentra milions de nens en un espai potencialment tòxic; per Marc Vilaseca
- «La Velada 4» d'Ibai: tots els artistes confirmats pel Bernabéu; per Victor Rodrigo
Fins la setmana vinent!