
Foto: Juan Bécares
El dissabte dia 17 de gener el Cos d’Agents Rurals i el Grup de Natura del Solsonès han dut a terme el XVIè cens d’ocells aquàtics hivernants a la comarca del Solsonès. S’han mostrejat diferents zones: l’embassament de Sant Ponç, el de la Llosa del Cavall, la bassa de Brics, l’embassament de l´Alzina i la basa del Miracle.
Enguany, en el cens diürn, s’han compabilitzat 121 exemplars observats de 6 espècies diferents d’ocells aquàtics.
En concret s’han observat:
46 corbs marins (Phalacrocorax carbo): 12 a l’embassament de Sant Ponç i 34 observats a la Llosa del Cavall.
7 exemplars de bernat pescaire (Ardea cinerea): 2 observats a la Llosa del Cavall i 1 a les basses de Brichs.
53 ànecs coll-verd (Anas platyrhynchos): 10 ex. a Sant Ponç i 43 a la Llosa del Cavall.
11 cabussets (Tachybaptus ruficollis): 9 exemplars a la Llosa del Cavall, 1 a Sant Ponç i 1 a l’Alzina.
4 gavians argentats (Larus michahellis) a Sant Ponç.
3 gavines vulgars (Larus ridibundus) ) a Sant Ponç.
S’han observat altres ocells tals com lluers, pinsans borroners, voltors al niu covant, un pela-roques i 1 durbec.
Els agents rurals del Solsonès van realitzar també el cens de dormidors el divendres al vespre abans amb resultats un xic diferents als obtinguts el dissabte.
Van observar 34 corb marins a la Llosa del Cavall i 10 al pantà de Sant Ponç.

Foto: David Guixé
El cens, un any més ha permès conèixer amb exactitud tant el nombre d’ocells aquàtics de les espècies presents a nivell comarcal com la seva distribució. S’ha constatat que aquest any no hi ha hagut una gran entrada d’ocells aquàtics hivernants al Solsonès, ja que probablement al centre i nord d´Europa no ha fet
molt fred i els ocells no han hagut de desplaçar-se cap a les nostres latituds.
Si es compara amb altres comarques i valls fluvials, la conca del Cardener, la Ribera Salada i l’Aigua d’Ora, són rius que per les seves característiques no acullen un gran nombre d’ocells aquàtics, sobretot d’aquelles espècies que exerceixen una major pressió sobre la comunitat piscícola (corbs marins i bernats pescaires). En front la polèmica que s’està generant de l’impacte del corb marí sobre la pesca en alguns punts de Catalunya, cal dir que al Solsonès, com demostren el repetits cens anuals, manté poblacions molt petites i a més a més s’observa una tendència a mantenir un rang d’efectius fluctuant i més o menys constant en els últims anys, com s’observa a la següent gràfica.

Dir també que a part de l’emoció d’observar les diferents espècies d´ocells, es va gaudir d’una bona jornada i va ser una manera de conèixer una mica més la nostra comarca. Els més petits van aprendre més sobre els ocells.
Finalment volem donar les gràcies a tots els que van participar en el cens.També volem agrair a tota la gent que ha participat en les activitats que ha organitzat el GNS i el CEL al llarg del 2011.
Evolució de les principals espècies aquàtiques a la comarca:
1. Collverd:
La davallada dels ànecs i bernats pescaires podria estar lligada, en part a un desplaçament d’exemplars cap al pantà de Rialp, de la mateixa manera que pot haver provocat que des del 2013 no es troba cap cabussó emplomallat hivernant a Sant Ponç, quan sempre n’hi havia uns 2-3 cada any des de fa dècades. A Rialp hi ha una gran concentració de cabussons emplomallats i ànecs collverds.


3. Cabusset:
En canvi els cabussets han anat augmentant els últims anys a la Llosa del Cavall,
un pantà amb molta alga que els hi és molt adequat per hivernar.

Desitgem que les activitats programades per enguany siguin d’interès per a tota la gent del Solsonès. Podeu consultar el calendari de les activitats i projectes del 2016 a la nostra pàgina web.
Informeu-vos i envieu les vostres dades a: gns@lacetans.org/
http://www.lacetans.org i al grup del Facebook.
Us hi esperem a tots i totes!
Grup de Natura del Solsonès - Secció del Centre d’Estudis Lacetans