
El Centre Cultural d’Ardèvol és una associació sense ànim de lucre i d’àmbit d’actuació local, creada l’any 1991 per diversos veïns del poble amb l’objectiu de fomentar la cultura, organitzar activitats recreatives i promoure l’esport, entre la gent del poble i dels pobles del voltant, siguin de l’edat que siguin.
Un total de 13 persones, la majoria joves, són les que formen l’actual junta directiva del Centre Cultural d’Ardèvol.
Aquesta entitat es va formar degut a l’interès per organitzar diferents activitats pels veïns del poble, com són la Calçotada (al mes de febrer), les tradicionals Caramelles de pagès (que es celebren cada tres anys), la Festa Major (el diumenge sobre la Mare de Déu d’agost), la Festa de les Noies (el tercer cap de setmana d’octubre), el Pessebre Vivent (durant les festes de Nadal), obres de teatre, caminades populars, etc..
Però per tal de poder centralitzar totes aquestes activitats, i com a conseqüència de la manca de locals socials al municipi, es va creure necessari poder construir un local per la mateixa entitat al poble d’Ardèvol.
El local social és una sala polivalent i que s’ha anat ampliant segons les necessitats i possibilitats. És un punt de trobada i reunió no només per la mateixa gent del poble d’Ardèvol, sinó que també per d’altres entitats de la comarca que ens ho ha demanat. Allà s’hi organitza tot, els balls de festa major, els dinars de germanor, les calçotades, els concerts per la festa de les noies, així com també activitats amb infants i joves del poble i àrea d’influència.
Si per alguna cosa és conegut el Centre Cultural d’Ardèvol és per organitzar el pessebre vivent. Cada Nadal, el poble es converteix en un immens decorat nadalenc on més de 200 actors de les rodalies i d’Ardèvol interpreten 32 quadres diferents. A més de la part bíblica, però, dediquem un altre tros del recorregut a recordar com es vivia el Nadal i alguns oficis dels segles 18 i 19.
Però el pessebre no és només arribar i actuar. Des de mesos abans, hi ha gent del poble que ja està treballant perquè, quan arribi el dia, estigui tot a punt. No ens hem d’oblidar mai d’aquesta feina i d’aquesta gent que no es veu però que, sense ella, no seria possible el pessebre. Gràcies a tota aquesta gent i a la iniciativa i direcció del Màrius Codina, el nostre pessebre ha anat creixent i renovant-se des del 1993 i fins avui, assolint així la majoria d’edat. Així, cada any podem gaudir, actors i espectadors, compartint una torrada al final de cada representació.
Arran del pessebre, hem tingut l’oportunitat de participar en altres esdeveniments culturals. Així, hem representat un casament de pagès del segle 19 a la Festa de Sant Antoni de Solsona i a la Fira de la Transhumància de Pujalt, a més de fer mostres d’alguns oficis antics en diferents fires.
De rebot, també hem participat en les jornades dels refugis càtars al Pirineu català vestits de personatges medievals servint begudes i menjars típics de l’època als assistents.
Però Ardèvol no és només el poble del pessebre. També són famoses les nostres caramelles de pagès, que fem cada tres anys i que encara conserven tot el ritual. Encara que són molt més antigues que el Centre Cultural, des de la seva fundació és el Centre cultural qui les organitza i s’assagen al local social. Impulsades per mossèn Urbici, la seva germana Teresina i el Màrius Codina, alegren la Pasqua de totes les cases del poble durant tres dies.
La relació del Centre Cultural amb les caramelles va més enllà, ja que hem organitzat una trobada de balls de cascavells de Catalunya l’any 2002 i una trobada de caramellaires del Solsonès l’any 2005. La nostra colla de caramellaires també ha participat en d’altres trobades.
Des de la secció juvenil del Centre Cultural d’Ardèvol creada l’any passat, el jovent d’Ardèvol organitza també la Festa de les Noies, que està a punt de complir 50 anys. Abans era organitzada només per les noies del poble però els temps han canviat i ara és responsabilitat de tot el jovent. Últimament, aquesta festa s’ha revifat molt i les últimes edicions han tingut gran assistència de públic. Aquest any també s’ha organitzat la Festa del Pagès, amb un concert de rock amb elements del món pagès, que també ha estat un èxit d’assistència.
Des de la seva fundació, el Centre Cultural d’Ardèvol ha dinamitzat molt la vida cultural del poble i, també, dels pobles dels voltants. Aquesta tasca, que encara continua, no hagués estat possible sense la participació de tota la gent que hi ha col·laborat i també del suport que hem rebut de les administracions. Agraïm la feina de les diferents juntes, presidides primer pel Miquel Santaulària, després pel Salvi Guix i ara per la Glòria Padullés, així com la de tots els membres que han format part de les diferents juntes. També la de tots aquells que, sense formar part de cap junta, han participat en el muntatge o representació del pessebre, de les caramelles o s’han apuntat en qualsevol de les activitats que hem organitzat.
Aquest premi és un reconeixement i un agraïment a tots els que han contribuït a fer que el Centre Cultural d’Ardèvol hagi arribat on ha arribat i pugui continuar creixent, mantenint sempre el poble unit.
Membres del Centre Cultural d'Ardèvol es van caracteritzar amb els personatges que interpreten en les diferents activitats que participen Foto: Ramon Estany