La docència a l’Institut Francesc Ribalta

Sigilosament i eficaçment, la docència fa camí cap a la formació d’una societat del demà

Publicat el 04 d’octubre de 2023 a les 20:51
El professorat de l’Institut Francesc Ribalta de Solsona, malgrat no tenir gaire ressò, es va formant, va caminant sense fer soroll, tot observant, vivint i analitzant el seu entorn; va cercant diversitats per aprendre, és molt tafaner, li agrada viure i veure noves experiències; si pot, viatja, coneix nous mons per així obtenir una visió més global del món i transportar-lo cap a la seva àrea de coneixement i de treball, a les aules.

Les aules són els llocs on el professorat desenvolupa les seves arts tenint al davant un alumnat divers amb el qual s’hi adapta i, partint d’aquest, el professorat traspassa, construeix, forma els futurs ciutadans de la societat del demà, gairebé del que és immediat.
Val a dir que aquest treball d’aula dona uns resultats que, de manera anònima, passen desapercebuts, però en realitat hi són i donen el seu fruit, ja sia més tard o més d’hora; en canvi, el professorat no en rep res tangible immediatament i, malgrat tot, mai no es cansa, és persistent i continua any rere any la seva tasca silenciosament, discretament i amb la il·lusió de ser un granet de sorra que pot contribuir a fer un món millor.

Amb aquest procediment, el nostre centre, l’Institut Francesc Ribalta de Solsona, únic centre públic d’ESO-batxillerat-cicles formatius i de grau bàsic del Solsonès, ubicat a la Catalunya Central en un entorn rural, avui us en podem i us en volem donar mostres que potser no són tangibles, però sí visibles a partir de resultats. Doncs, tenim la Paula Casas, el David Casaldàliga, la Berta Sunyer, la Clàudia Bonvehí, la Sònia Closa, l’Alba Feixas i la Laia Semís (i potser encara n’arribarà algun altre), que són l’alumnat de 2n de batxillerat dels cursos 2022 i 2023 que han estat premiats pels seus respectius treballs de recerca. I del mateix curs, el Traoré, el Taha i l’Iñaki són alumnat del Programa de Formació i Inserció (PFI) d’Auxiliar de Vivers i Jardins que també han estat premiats amb un lloc de treball després del seu pas formatiu a l’Institut Francesc Ribalta de Solsona.
 

La Paula Casas Riu amb el seu treball de recerca “Estudi dels microorganismes sota l’efecte dels desodorants” obté el Premi de Recerca Jove de la Generalitat de Catalunya, que té com a objectiu fomentar l'esperit científic del jovent de tot Catalunya i ella és una dels 78 estudiants catalans premiats.
 

El David Casaldàliga Cots amb el seu treball de recerca “Construcció de la maqueta d’una casa domotitzada” obté el Premi de Recerca Jove de la Generalitat de Catalunya, que té com a objectiu fomentar l'esperit científic del jovent de tot Catalunya i també és un dels 78 estudiants premiats.
 

La Clàudia Bonvehí Testagorda amb els seu treball de recerca en francés “L’analyse environnementale du processus productif de l’enterprise Knauf” (trad: Anàlisi ambiental del procés productiu de l'empresa Knauf) obté un Accèssit al Premi Codina Advocats 2023, que té com a finalitat incentivar el coneixement del dret i la seva influència sobre el medi ambient.
 

La Sònia Closa Murzina amb el seu treball de recerca “La repressió d’alemanys ètnics a la Unió Soviètica durant l’Estalinisme” obté el 2n Premi Maier Office de la Universitat de Vic i el Premi APALC (Associació de Professorat d’alemany de Catalunya) del V Premi Montserrat Franquesa 2023 al millor TDR de temàtica alemanya. Aquesta institució es va posar en contacte personalment amb el director de l’Institut Francesc Ribalta per tal destacar el gran nivell de la investigació de la Sònia. .

L’Alba Feixas Vilà amb el seu treball de recerca “L'Educació al Solsonès durant la dictadura franquista” obté l’Accèssit Premis Empresaris per al Solsonès. Té com a objectiu valorar, estimular i reconèixer l’esperit emprenedor al nostre territori des de la nostra base, els joves.
 

La Laia Semís Nova amb el seu treball de recerca “Gastronomia tradicional japonesa” és Finalista XVII Premis CETT Fundació. Centre de referència en turisme, hoteleria i gastronomia que té com a objectiu donar impuls al coneixement i a l'emprenedoria en els àmbits del turisme, l’hoteleria i la gastronomia, contribuir a forjar un futur prometedor per al nostre país i aportar valor a la societat i al sector en general.
 

La Berta Sunyer Cardona, amb el seu treball de recerca “Solsonès H2O: estudi, anàlisi i qualitat de l’aigua”, obté el 3r Premi COLGEOCAT 2022 del col·legi oficial de Geologia i Ciències de la Terra.
 

El Traoré, el Taha i l’Iñaki són tres alumnes que han passat pel PFI d’Auxiliar de Vivers i Jardins a l’Institut Francesc Ribalta de Solsona. Dos d’ells van arribar sense saber parlar ni escriure el català i el castellà, i eren analfabets en la seva pròpia llengua; el tercer venia de cursar un Itinerari Formatiu Específic a Ampans. Gràcies a la seva voluntat i constància van assolir el curs amb èxit i van realitzar les 180 hores de pràctiques no remunerades a empreses de la nostra zona. Ens van mostrar les seves habilitats i la capacitat d’aprendre, d’esforçar-se, de preguntar, de responsabilitzar-se de les feines encomanades i, gràcies a això, avui tots tres estan contractats. Ens emocionem perquè coneixem les seves vivències, les seves vides complicades, plenes d’adversitats i podem veure com avui són autosuficients, tenen un número de compte bancari on cada mes els ingressen el sou que ells mateixos es guanyen. Pels docents, són un exemple de mencionar els futurs alumnes, de veure efectiva la nostra tasca docent que ens dona tot el sentit del món perquè són una esperança per al demà.

El Traore ens deia: “Jo no tenia res, vaig arribar amb les mans buides i estava sol. Ara em trobo envoltat de gent que m’estimo, que m’han ajudat a tirar endavant i a qui sempre més estaré agraït”. El Taha afirmava: “Jo quan vaig arribar al PFI no parlava ni català ni castellà, era molt tímid, però em van ajudar molt, i a les pràctiques em van tractar molt bé, he fet amics i em noto molt més feliç. D'aquí a dues setmanes arriba la meva mare del Marroc i fa tres anys que no la veig. Quan l’abraci i li digui que tinc una feina no s’ho creurà.” I l’Iñaki comentava: ”Jo he estat molt bé al PFI, hem fet molta pinya i hem rebut consells molt bons. He aconseguit una feina que m’agrada i he crescut com a persona”.

Uns i altres, i des de diferents nivells són els qui formen la societat de l’avui i del demà, són els universitaris, els treballadors que es formaran per a desenvolupar una activitat professional que, de ben segur i des de la seva preparació, ens aportaran novetats, canvis, millores i benestar social en tots els àmbits. Per tant, felicitem-los i felicitem-nos tots plegats del gra de sorra que cadascú aporta i posem en valor la docència dels nostres centres educatius i de la tasca del docent. Perquè, de manera implícita o explícita, els docents practiquem el que el bon savi Sòcrates ens diu: “El bé consisteix a treure l’ésser humà de la ignorància”. I alhora, els docents aprenem de la seva manera d’ensenyar que, segons escriu Plató, era el d’un mestre - guia que orienta a qui necessita descobrir per si mateix, i no pas com a amo del saber a transmetre davant d'un estudiant passiu.