
FRANCESCH, PERE - Barcelona (ACN).- El músic Roger Mas va dir en una entrevista a l'ACN, a finals d'octubre del passat any, que "la cobla estava a mig camí entre allò culte i allò salvatge" . A finals de desembre Roger Mas i la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona van oferir tres concerts al Teatre Comarcal de Solsona. D'aquell concert n'ha sortit el documental 'El Dolor de la Bellesa. Roger Mas i la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona', dirigit per Xavier Puig i Raimon Fransoy. En una entrevista a l'ACN, Puig ha explicat que l'obra pretén ser el procés d'elaboració del disc del concert de Roger Mas i la Cobla. El documental es projectarà aquest dijous al Cinema Maldà de Barcelona i es podrà veure del pròxim dia 24 al 33.
A finals de desembre del 2011 van tenir lloc els tres concerts de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona a Solsona. Xavier Puig ha explicat que la idea del documental va sorgir després que Mas pensés en fer un disc amb la Cobla que es basaria en la gravació del concert en directe. "Tant el Roger com jo vivim a Solsona i hem treballat en diferents projectes i ens coneixem més enllà de la feina i vam creure que ho havíem de rodar".
De fet, en un principi volien gravar només la cançó 'El Dolor de la Bellesa', que és "l'estàndard del disc i on la seva col·laboració amb la Cobla agafa més sentit i d'on neix l'àlbum" . Tot i això, van decidir que si anaven amb tot l'equip al concert ja el podien gravar tot sencer. "Vam decidir convertir en alguna cosa més el concert i que fos un producte més audiovisual" . Així al documental es pot veure a Roger Mas i a membres de la Cobla Sant Jordi reflexionant entre les cançons del directe. El documental està realitzat per Elsabeth Produccions amb el suport de TVC.
Puig ha explicat que una de les coses interessants del músic Roger Mas és "fer que les obres creixin i s'expandeixin horitzontalment" , més enllà d'un repertori i unes cançons. "Ell funciona molt estenent les arrels i creant una xarxa per trobar conceptes afins i que les coses es retroalimentin. Nosaltres vam estirar d'uns fils que ens semblava que tenia el disc en potència i hem fet una obra més coral que pretén ser el procés d'elaboració del disc".
Segons el codirector, al documental es veu com la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona "està immersa en un procés de recerca, no de nous sons" , sinó estendre el seu so clar "més enllà del seu públic i de la seva disciplina musical". Puig creu que han aconseguit "agermanar-se en altres llenguatges".
Roger Mas, una persona inquieta que té clar el seu paper
Sobre Roger Mas, Xavier Puig ha dit que és "una persona extremadament inquieta, que té molt clar el seu paper en aquest món, la seva vocació i que vol desenvolupar una obra coherent. El punt de vista és proper perquè hi ha confiança i és una persona força accessible i bastant comunicativa". En 'El Dolor de la Bellesa. Roger Mas i la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona' es pot veure a Roger Mas "reflexionant sobre la seva obra".