Avui, al comprar un ordinador normalment ja ens el venen amb programes instal•lats amb una llicència d'ús que cada vegada expira abans (programes ofimàtics com el paquet Office -Word, Excel,...-, antivirus com McAfee, ...). Tot programa que no tiingui una llicència lliure ha de ser pertinentment pagat. En cas contrari els propietaris (Adobe, Microsoft...) poden reclamar-nos la llicència i multar-nos. No obstant, qui no té un Windows 'pirata', on el Photoshop etc..
No és estrany que la crisi faci que aquestes grans empreses vegin en aquesta mancança una important oportunitat de fer diners investigant a empreses, usuaris particulars o entitats sobre la legalitat del seu programari informàtic i els hi carregui una sanció econòmica important.
El programari lliure és el programari que ha estat desenvolupat per experts i que aquests els posen a lliure circulació per a la seva descàrrega, còpia, millora i redistribució. La seva llicència no és de pagament.
Com que el programari es pot redistribuir lliurement, en general es pot trobar gratuïtament a Internet, o a un cost baix si l'adquirim per mitjà d'altres medis (CD-Rom, DVD, disquets...).
En general, es pot dir que un programa és lliure si permet les quatre llibertats definides per la Free Software Foundation:
•La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit (llibertat 0).
•La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font és un requisit.
•La llibertat de redistribuir còpies (llibertat 2)
•La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar (llibertat 3). Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi font és un requisit.
En aquest apartat farem referència als aspectes que caracteritzen una de les modalitats de programari lliure i propietari, basat en els dèficits o beneficis que presenten i ens oferiran una visió comparativa dels mateixos.
Avui trobem multitud de programari lliure que garanteix funcions molts similars a les de programes típics:
LibreOffice substitueix al paquet Office (Word, Excel, ..)
GIMP és homòleg al Photoshop
AVG és un antiviurs lliure
Mozilla substitueix al navegador Explorer
Thunerbird és un gestor de correus electrònics lliure...
... i així fins a infinits casos fins a pode substituir el Sistema Operatiu Windows per un de Lliure com és l'Ubuntu, que ens permet un funcionament molt més àgil, una càrrega de l'ordinador més ràpida, i una protecció absoluta enfront atacs informàtics.
La col•laboració ens permet també introduir millores que saltin les típiques barreres d'incompatibilitats entre arxius , programes, i dispositius de memòria ( CD, pendrives, disc durs...): La comptabilitat entre arxius de diferents programes és molt més alta , i també la capacitat de recuperar dades de discs durs que s'han espatllat i que el Windows no pot obrir.
Pel fet de ser tant àgil, és especialment idoni per a instal•lar en ordinadors vells que no poden assumir la instal•lació d'un Windows actual.
Com que el programari lliure es gestiona des de la col•laboració, i per tant hi intervenen moltes més persones en la revisió del seu funcionament, fa més difícil l’aprofitament d’errors amb caràcter malintencionat. Aquest treball comunitari també provoca que els errors siguin corregits amb molta més celeritat.
Per tal de difondre el programari lliure,l'ARADA, amb la col•laboració del Punt Òmnia de Solsona i el Casal La Fura de Solsona, organitza un taller formatiu eminentment pràctic on es podrà instal•lar l'Ubuntu en ordinadors personals, així com descarregar els programes més útils i practicar-ne el seu ús.
Els tallers ,de 9 hores de durada, es duran a terme per Joan Marc Riera, administrador de sistemes informàtics en entorns corporatius i centres d’investigació Certificacions de Red Hat i del Linux Professional Institute.
***
8 març
Introducció al programari lliure i instal•lació de l’Ubuntu.
Sessió 2
15 març
Introducció a l’Ubuntu i a les eines bàsiques d’escriptori (gestió de textos, gràfics, multimèdia, correu-e, etc)
Sessió 3
22 març
Eines aplicades a la gestió de projectes (treball en xarxa, gestió de projectes i tasques), programari per a associacions (gestió de socis, comptabilitat, eines de comunicació per internet, blocs, mailings, …)
***
Inscripcions i informació a:
L'ARADA: 672 49 12 23 / info@larada.net
Inscripcions fins el 28 de febrer.