Mossèn Bartrina reivindica una nació lliure en l’acte institucional de la Diada

Publicat el 11 de setembre de 2011 a les 13:50
Mossèn Enric Bartrina en el discurs que ha fet Foto: Ramon Estany

“La repressió, després de 300 anys, encara continua” . Ho ha asseverat aquest migdia davant de centenars de solsonins mossèn Enric Bartrina, que ha pronunciat el parlament de l’acte institucional de la Diada que organitza l’Ajuntament de Solsona. Arxiver diocesà des del 1988, Bartrina ha parlat de les repercussions de la Guerra de Successió per a Solsona i dels drets que el país té com a poble i als quals no pot renunciar al cap de tres segles. 
 
“Deixem-nos de falses il·lusions i de promeses enganyoses, cal que l’11 de Setembre tingui un caràcter reivindicatiu fins arribar a aquella sobirania política a la qual Catalunya té dret” , ha dit l’arxiver. Per això, “no n’hi ha prou amb manifestacions al carrer”. “Ens cal mantenir la unitat política de tots els catalans, i deixar-nos de divisions partidistes” . Enric Bartrina ha fet un al·legat en defensa de la llengua, de la necessitat d ”administrar-nos els propis recursos” i de la voluntat de ser “una nació lliure, solidària amb Espanya, sí, però des de la igualtat, amb la mirada posada a Europa i al món sencer”
 
Des d’una perspectiva més històrica, el ponent convidat enguany ha recordat el nom d’alguns prohoms solsonins que en la Guerra de Successió “van lluitar en defensa de les nostres llibertats” . Ho van ser el metge Joan de Miquel, que tenia el títol de tinent coronel de les tropes de l’arxiduc Carles d’Àustria, i el bisbe de Solsona Francesc Dorda, ministre d’hisenda i home de confiança de l’arxiduc. El primer va morir d’escopetades al carrer de Sant Pau, mentre que el segon va ser desterrat.  
 
Per la seva banda, l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha recordat les figures de l’historiador Josep Termes, mort aquesta setmana, i d’Heribert Barrera i Víctor Torres, desapareguts també aquest estiu, en tant que tots ells “han lluitat des dels seus àmbits pels drets dels catalans”. “En moments com aquest és just reconèixer-los per ser conscients del seu abast i del llegat que tenim el deure de perpetuar”
 
Rodríguez també ha volgut fer referència a l’atac contra el model d’immersió lingüística. “Ens demostra que l’Estat no defalleix en el seu intent d’anorrear la nostra cultura i les nostres llibertats, i la nostra llengua és la columna vertebral de la nostra identitat com a poble” , ha expressat. L’alcalde ha aprofitat l’ocasió per convidar els solsonins a la concentració que es durà a terme aquest dilluns, dia 12, a les 7 de la tarda, davant l’Ajuntament, responent a la crida de la coordinadora Somescola.cat per defensar l’escola en català. 
 
Rodríguez ha tancat la seva intervenció posant en relleu que l’Onze de Setembre els catalans no celebrem cap derrota, sinó que “fem gala del nostre esperit de lluita, recordem que encara tenim un somni per acomplir i que no hi pensem renunciar. Fins a la victòria final”. 
 
Abans de l’actuació castellera, el colofó més ovacionat de la jornada, també han participat en l’acte commemoratiu de la Diada l’Orfeó Nova Solsona, per entonar el cant d’Els Segadors, i els Trabucaires de Solsona. 

 
Pubilles i autoritats polítiques davant l'ajuntament Foto: Ramon Estany