Marcel Lleonart i Toni Llongarriu promotors de Femvi.cat. Foto: Ramon Estany
- Com va nèixer Femvi.cat?
- Arrel de la constatació de la gran quantitat de petites vinyes que hi havia per la comarca. El nostre interÈs i coneixement del món del vi i el repte de fer un vi de qualitat al Solsonès ens vàren engrescar a tirar endavant aquest projecte, que malgrat les dificultats, està comenÁant a donar els seus fruits.
- Quins són els objectius de Femvi.cat?
- Principalment recuperar la cultura del vi al Solsonès. El que ens agradaria Ès poder recuperar les varietats que antigament hi havia a la comarca per elaborar vins de qualitat.
- Per què va desaparèixer el cultiu de la vinya al Solsonès?
- La fil·loxera, un petit insecte, va ser la responsable de la desaparició de bona part de les vinyes del paÌs a finals del segle XIX. Aquesta plaga provinent d’Amèrica va fer estralls en totes les vinyes europees, que van haver de ser replantades empeltant-les sobre peu americà. A llocs com el Solsonès o molts d’altres on la vinya era present gairebÈ exclusivament pel consum domèstic el cultiu ja no va ser replantat i es van comenÁar a consumir els vins d’altres regions vitÌcoles.
Malgrat tot en moltes cases de pagès, es va mantenir de forma residual alguna vinya i són aquestes vinyes velles, amb varietats antigues, les que volem potenciar per tal de recuperar un patrimoni oblidat.
- El Solsonès té potencial vitivinicola? Es poden fer vins de qualitat?
- Certament les condicions de molts sòls del Solsonès i el seu clima la fan una comarca adequada pel cultiu de la vinya. Aquest potencial en tot cas s’ha d’anar materialitzant vinificant les molt diverses varietats que existeixen amb les noves tècniques de vinificació que permeten aconseguir vins de qualitat.
- Quines varietats hi ha als vostres vins?
- Nosaltres fins ara tot just hem iniciat el nostre projecte amb dues varietats, una de blanca i l’altra negra d’una vinya vella de Lloberola. Aquestes varietats són molt probablement d’abans de la fil·loxera, el nom de la blanca Ès Panser i el nom de la negre el desconeixem.
- Per què no es planta més vinya al Solsonès?
- El cultiu de la vinya està regulat per la Unió Europea. Els excedents fan que no es permeti la plantació de noves vinyes malgrat que hi ha forÁa agricultors interessats. A més cal afegir el fet que el sector pateix una crisi, ja que el consum de vi al nostre país no para de baixar i l’expansió que anys enrera van iniciar algunes bodegues del Penedès cap a zones de muntanya amb potencial vitÌcola s’ha aturat.
- Com teniu previst donar a conèixer els vostres vins i aquest projecte?
- Disposem d'una WEB (www.femvi.cat) i un blog (femvi.blogspot.com) a través dels quals anem informant periòdicament d ela feina que estem fent i le snovetats que sorgeixen. Alhora, mantenim reunions amb propietaris i explotacions agràries per anar localitzant aquelles vinyes que s'han abandonat i es podrien tornar a cultivar.
Amb tot, aquesta Fira de Sant Isidre ens donarem a conèixer més oficialment já que oferirem uma CATA de vins i/o escumosos (places limitades) a l'estand d'Empresaris per al Solsonès, el dissabte a les 7 de la tarda i el diumenge a la 1 del migdia.
«Volem recuperar la cultura del vi» Llongarriu i Lleonart, impulsors de Femvi.cat
Aquests dos joves solsonins d'adopció que van arribar a la nostra comarca a través del CTFC fa uns 7 anys, han iniciat amb il·lusió un projecte engrescador, recuperar el cultiu de la vinya al Solsonès. Ara s'estan donant a conèixer, amb la intenció que aquelles explotacions agrícoles de la comarca que encara preserven algunes vinyes les tornin a conrear, tot recuperant varietats locals i un consum més de proximitat
Ara a portada
Publicat el 14 de maig de 2011 a les 19:04
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans El Cicle Gaudí porta a Solsona «L'àvia i el foraster»
-
Cultura i Mitjans Sant Jordi a l'Arxiu Comarcal del Solsonès
-
Cultura i Mitjans El Consell Comarcal torna a muntar una parada de llibres per Sant Jordi
-
Cultura i Mitjans Augmenten fins a la trentena les parades de Sant Jordi a Solsona