Treballem per Solsona: «El govern ERC+Cup acaba amb la idea d’Illa Cultural»

Treballem per Solsona vota en contra de situar l’Agència SolCar als baixos de Cal Manel enlloc d’establir-hi la Casa dels Gegants del Carnaval

03 d’abril de 2025

El govern d’ERC+Cup ha decidit abandonar definitivament el projecte d’Illa Cultural que s’havia anat consensuant entre les diferents forces polítiques i entitats durant anys i en el qual s’havia gastat molts diners. Aquest gir inesperat, i sense cap mena de diàleg, ha vist la llum després de conèixer que l’Ajuntament demanarà que es destini 240.106,75 euros del Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat a la rehabilitació de la planta baixa i la primera de Cal Manel per tal de situar-hi l’Agència de Desenvolupament Solsona-Cardona.

Durant el Ple en el qual es va aprovar la sol·licitud a la Generalitat de Catalunya, el portaveu de Treballem per Solsona, Marc Barbens, va desgranar els següents motius per estar-hi en contra:

El govern es carrega la idea d’Illa Cultural. El cop del volant que significa aquesta actuació en la concepció d’ús cultural del conjunt format pels edificis històrics de propietat municipal: Cal Morató, Cal Manel i Cal Metge Solé. Era un consens estable de ciutat -grups polítics i societat civil- desenvolupar aquesta Illa com una zona integrada de cultura, patrimoni, folklore, museu, centre d’interpretació, presentació de la ciutat al món i d’acollida dels visitants.

El govern reconeix anys després l’error que era voler situar tants usos entre Cal Manel i Cal Metge Solé. Aquest grup va alertar durant molts anys que el projecte que tenia en ment el govern municipal era molt difícil d’encabir en aquesta zona: Casa dels Gegants del Carnaval, Alberg, zona comuna d’estudi i treball i un mirador. Pensàvem que l’alberg, que és necessari a Solsona, segurament s’aguantava amb pinces en aquest emplaçament per la poca disponibilitat d’espai. Molts esforços hi van dedicar tècnics interns i externs per buscar-hi l’encaix. Per part del govern municipal mai van voler assumir-ho. Conseqüentment, la Casa dels Gegants del Carnaval perdia molt espai per voler-hi posar altres usos. Les juntes successives del Carnaval van recelar amb raó que la Casa dels Gegants no tingués l’espai necessari. El que no es pot admetre per part del govern és que en el seu moment se’ls volgués silenciar tirant endavant igualment el projecte sense espai, per culpa dels molts usos, i ara que tanquen la porta a l’Illa Cultural els usin d’escut per justificar la seva actuació. Que quedi clar que amb menys usos la Casa dels Gegants del Carnaval tenia un espai molt més gran a disposició.

Renúncia a la Casa del Gegants de Carnaval. Ens quedem sense un projecte cultural de primer ordre pensat per posar en valor aquest patrimoni material i immaterial que té la ciutat. Era un lloc idoni per tal de promoure la cultura festiva de la ciutat des d’una vessant pedagògica, etnogràfica i patrimonial. Paral·lelament, on queda ara tota la feina realitzada per carnavalerus històrics i les aportacions de molta gent per tal de dibuixar aquest espai? Sense cap mena de dubte, perdem un equipament de primer ordre. Pensem que el regidor de Cultura actual o la regidora de Cultura d’aquell moment, Judit Gisbert, alguna cosa han de dir al respecte. Lo Cal Boig és una bona solució provisional però no ha de ser la definitiva.

Renúncia a un projecte turístic cabdal. La casa dels Gegants del Carnaval havia de constituir també un pol d’atracció turística que ajudés a dinamitzar comercialment tota la ciutat i especialment el Nucli Antic. Havia de servir per acompanyar el flux de visitants a travessar tot l’eix comercial de restauració i hostaleria fins arribar al cor de la ciutat. Ens quedem sense el principal projecte turístic que podíem desenvolupar com a ciutat i que podia aporta vida i riquesa d’una forma desestacionalitzada. Un projecte que podia ser cofinançat amb altres fons.

Pèrdua econòmica importantíssima per part de l’Ajuntament de Solsona. Aquest canvi de 180 graus del govern municipal en la visió de l’Illa Cultural comporta malbaratar una quantitat ingent de recursos econòmics i d’esforços tècnics i personals. A banda de la compra de l’immoble, cal sumar la contractació d’una empresa que va elaborar un dificultós Pla d’Usos per encabir tots els serveis que s’hi volien posar, la contractació de l’avantprojecte a un arquitecte extern i, finalment, l’encàrrec d’un projecte executiu als Serveis Tècnics Municipals que va paralitzar l’Ajuntament i que ara literalment es llença a la paperera. Quants diners val tot això? Recordem que el cost de l’actuació finalment es va situar en 2,6 milions d’euros. També cal recordar la mala gestió que va fer ERC que va perdre dos ajuts concedits: un FEDER de 746.202 euros i un altre ajut de la Diputació de Lleida de 300 mil que sumats excedien d’1 milió d’euros per tirar endavant el projecte. Mai ningú ha fet autocrítica, ni ha demanat disculpes per aquesta pèrdua.

Nova destinació: ubicar-hi els treballadors de l’Agència SolCar. Creiem que una edificació d’aquesta consideració i amb aquesta ubicació no està proporcionada per a posar-hi treballadors públics. El regidor d’urbanisme i portaveu d’ERC va justificar que com que hi ha molts locals buits al nucli antic seria una bona acció obrir Cal Manel amb treballadors públics a planta baixa per tal de donar vida. Sincerament, creiem que no és una bona idea. Si Solsona s’ha de conformar a obrir espais amb funcionaris públics ens sembla que no anem pel bon camí. Allò que precisament podria atraure gent i fer obrir més negocis i locals seria tenir un projecte clar a nivell cultural i turístic. Tenir aquest espai tan cèntric obert en horari laboral i amb funcions d’administració creiem que no és eficient econòmicament. I que quedi ben clar que no té res a veure en què no s’hagin de millorar els espais de l’Agència Solsona-Cardona o els de l’Oficina d’Habitatge, que és ben urgent. Pensem que a millor espai i accessibilitat per als ciutadans i treballadors, millor rendiment. Però en aquesta ubicació no, si us plau. Demanem al govern que trobi un punt just entre remodelar els espais de treball i sacrificar oportunitats de desenvolupament de la ciutat.

Convertir en dos pisos les oficines que deixarà l’Agència SolCar. Evidentment, després de veure aquesta nova destinació de l’Agència vam preguntar que s’hi faria en l’espai de l’antiga biblioteca i se’ns va contestar que potser hi cabrien dos pisos. Trobem el criteri equivocat i no respon a una política d’equitat dels recursos públics. Quant costarà habilitar dos habitatges que actualment són oficines municipals? A més a més, aquestes oficines es troben sobre la nova comissaria de Policia Local la qual cosa té un sentit de conjunt de serveis municipals que el govern eliminarà. Un joc d’espais que, al nostre parer, no té cap sentit i la idea de fer-hi dos pisos no pot amagar els pocs resultats actuals en matèria d’habitatge.

Algun solsoní ha votat aquesta decisió? Per últim, aquesta ocurrència del govern a quin programa electoral sortia? Al d’ERC, al de la Cup o a cap? Per a què serveix el Pla de Mandat? Estem en contra d’aquesta improvisació que compromet governs posteriors que puguin tenir una mirada més ambiciosa i intentar generar més activitat per la nostra ciutat.