Opinió

Treballem per Solsona deixa de participar a la Taula d’Habitatge

"S’ha demostrat que la taula segueix unes directrius polítiques concretes macades per la Cup que s’allunyen de la problemàtica real"

  • (Arxiu) Una sessió de la Taula d'Habitatge de Solsona
Publicat el 28 de març de 2025 a les 07:20
Actualitzat el 28 de març de 2025 a les 08:10

El grup municipal Treballem per Solsona ha anunciat la seva sortida de la Taula d’Habitatge. El regidor de Treballem, Jordi Sendarrubias, que en formava part així ho ha explicat aquesta setmana després de participar activament en totes les reunions que se l’ha convocat.

La decisió presa obeeix a la deriva que ha agafat la Taula cap a un tipus d’accions que no són centrals en la cerca de solucions amb matèria d’habitatge. S’ha constatat com la CUP ha fixat el rumb de la taula cap a unes trobades d’un caire ideològic molt concret que no reflexa la complexitat del problema i sense comptar amb els diferents actors necessaris per abordar-lo. Mentrestant, Esquerra Republicana -grup majoritari del govern i que ostenta la cartera d’urbanisme- sembla conforme i desapareguda del mapa. 

Tallers de masoveria urbana i d’habitatge cooperatiu

Durant aquestes reunions de la taula s’han concentrat esforços en fer tallers sobre experiències de masoveria urbana i d’habitatge cooperatiu. La gran majora de la població no presta interès en aquestes vies alternatives i l’Ajuntament, que és la casa de tots, no hauria de concentrar-hi els recursos i els esforços. En el pressupost municipal actual i en el passat hi ha partides en aquesta direcció.

Des del grup de Treballem per Solsona es valora positivament que es puguin organitzar des de la societat civil o des d’una agrupació de particulars aquest tipus d’experiències. També, que l’Administració hi pugui col·laborar a donar-ho a conèixer i facilitar-ho, però en cap cas com a solució principal als problemes de l’habitatge. 

Fins i tot, aquests tallers que paga l’Ajuntament en matèria d’habitatge han vingut protagonitzats per algunes cares de la CUP. En l’últim taller organitzat pel govern municipal sobre habitatge cooperatiu estava anunciada la presentació d’Anna Gabriel, que per motius personals no va acabar compareixent.

Nul·la participació del sector immobiliari i de la construcció

Paral·lelament, la regidoria d’habitatge no ha aconseguit reunir representació dels actors principals a l’hora d’accelerar la posada en circulació de terreny urbà i la construcció i remodelació d’habitatges. S’han trobat a faltar constructors, promotors, immobiliàries, inversors, empresaris, propietaris que aportin al debat i això és fruit de la poca utilitat que hi han trobat a l’hora de desenvolupar la seva tasca del dia a dia. 

És una realitat molt preocupant que allunya la taula de les solucions. Fins i tot, no s’ha vist una actitud proactiva del govern municipal en voler sumar aquestes persones ja que de vegades el relat i el llenguatge emprat s’ha utilitzat en contra seva. De fet, persones que a títol individual han acudit a una reunió de la taula per poder col·laborar-hi no hi han tornat. 

Treballem per Solsona demana al govern d’ERC+Cup que tingui amplitud de mires i que posi tots els recursos possibles per agilitzar els projectes que ciutadans i promotors tenen en dansa. És la manera més ràpida i nítida per tal que el gruix de la població en pugui ser beneficiada. Altres municipis similars o veïns ens han agafat avantatge. 

A l’espera de col·laboracions amb altres Administracions superiors per a la promoció d’habitatge públic

Els responsables polítics de l’Ajuntament de Solsona han tingut durant els últims anys vàries bones oportunitats per disposar de promoció d’habitatge públic municipal. En uns casos perquè no es van acabar atrevint i en d’altres perquè no han sabut trobar la forma, aquestes operacions no s’han materialitzat. 

Actualment, es percep que les úniques opcions que té l’Ajuntament passaran si s’aconsegueix la implicació del govern de la Generalitat després de la promesa de construir 50.000 habitatges pels propers anys o bé amb el lideratge d’algun altre ens públic que s’hi vulgui avenir.