Bustos defensa que els consells comarcals s'han d'«actualitzar» i no descarta que se'n pugui suprimir algun

El president de la FMC denuncia que "no té cap sentit" que el cap de l'oposició d'un ajuntament sigui el president d'un ens comarcal

Publicat el 08 de febrer de 2012 a les 18:06
Foto de família del Consell Nacional de la FMC Foto: Aj. Solsona

Solsona (ACN).- El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manel Bustos, ha defensat aquest dimecres al migdia a Solsona que els consells comarcals s'han "d'actualitzar" i "han de donar resposta" , i ha afirmat que la federació "no descarta res" , en el sentit que algun d'aquest ens comarcals es pugui suprimir. Bustos ha destacat que els presidents dels consells comarcals han de ser els alcaldes i no pas els caps de l'oposició, i ha defensat que "el què ha de desaparèixer és l'òrgan de control polític que en el seu moment va crear CiU" . Manel Bustos ha fet aquestes declaracions en el marc del Comitè Executiu de la Federació de Municipis de Catalunya que s'ha celebrat a Solsona.
 
La capital del Solsonès ha estat el lloc escollit per la Federació de Municipis de Catalunya per celebrar el Comitè Executiu i el Consell Nacional de la federació. Un dels punts de l'ordre del dia de la reunió ha estat el futur dels consells comarcals. En aquest sentit, el president de l'ens i alcalde de Sabadell, Manel Bustos, ha explicat que la federació ha creat una comissió específica d'anàlisi presidida per l'alcalde de Gavà, Quim Balsera, i ha afirmat que els consells s'han "d'actualitzar" i han de "donar resposta" .
 
"Estem segurs que amb el Govern trobarem una proposta per facilitar l'estalvi i l'aprofitament dels recursos i per donar més i millor serveis a l'àmbit territorial" , ha explicat Bustos. A més, el president de la FMC ha afirmat que la federació "no descarta res" , preguntat sobre si estarien a favor d'eliminar algun consell comarcal. Bustos ha afegit que la FMC vol que "els instruments que són útils i estalvien recursos com demostren avui dia molts consorcis que mancomunen serveis puguin continuar així".
 
A més, Bustos ha afegit que s'ha d'aprofundir si els consells comarcals "són un instrument tècnic liderat només pels governs locals" o si "continuen sent el què va crear CiU en el seu moment i que eren òrgans de control polític" i això, ha sentenciat Bustos, "és el que ha de desaparèixer" , ja que "avui dia no té cap sentit que el cap de l'oposició d'un ajuntament sigui el president d'un consell comarcal" . Per Bustos, els presidents dels ens comarcals "han de ser els alcaldes perquè és un instrument al servei dels governs i dels ajuntaments" .
 
David Rodríguez, vicepresident de la FMC, ha agraït la “sensibilitat territorial” de la presidència de l’entitat a l’hora d’acceptar desplaçar les reunions dels òrgans de govern a Solsona i que la ciutat pugui “convertir-se en la seu per un dia del municipalisme català” . Manuel Bustos, president de la Federació i alcalde de Sabadell, ha destacat l’encert de Rodríguez de reclamar aquest gest, que demostra “la capacitat de descentralitzar la feina de treballar per als municipis fora de l’àmbit metropolità” . Bustos ha elogiat la tasca del batlle solsoní, assenyalant que és “una de les persones que està contribuint a orientar el municipalisme del segle XXI”. 
 
El Comitè Executiu i Consell Nacional de la FMC ha tractat altres temes com la relació entre la Generalitat i els ajuntaments, la depuració d'aigües, la situació de les escoles bressol o les polítiques socials.

 
L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha obsequiat a Bustos amb un àliga, símbol de la ciutat Foto: Aj. Solsona El Consell Nacional s'ha reunit a la Sala de Plens Foto: Aj Solsona