.jpg)
La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ramon Farré van presidir, el passat dimarts 16 d’abril, la reunió de la Taula institucional del Circuit de les comarques de Lleida per a l’abordatge de la violència masclista on es va aprovar el Protocol per a l’abordatge de la violència masclista a la demarcació de Lleida. També, va prendre part de la reunió el President del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà, com a màxim representant de la comarca.
Aquest document defineix el model d’intervenció i atenció a les dones que travessen situacions de violència masclista i concreta les competències de cada institució i servei, tot donant compliment a la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista.
En concret, el Protocol estableix la xarxa de coordinació interprofessional, l’itinerari territorial d’atenció, els estàndards de serveis que determinen els criteris d’actuació que s’han d’aplicar en qualsevol intervenció i la relació de serveis implicats. Determina i recull el treball unitari del Govern de la Generalitat, l’administració local, el teixit associatiu i la societat en el seu conjunt. Les institucions i entitats implicades són la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Fiscalia i l’Audiència Provincial de Lleida, els consells de la plana de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, el Col·legi d’Advocat de Lleida, el Col·legi de Periodistes de la demarcació a Lleida, la divisió de Lleida de l’Institut de Medicina Legal i l’Assemblea Territorial de Dones del Camp de Lleida.
Joan Solà ha manifestat que “l’adopció d’aquest nou protocol és una bona notícia ja que confirma la voluntat de lluitar contra la violència masclista per part de les administracions ”. Així mateix, apunta que “la lluita contra la violència masclista i el suport a les dones mancades de llibertat és una política pública molt delicada però prioritària pels Serveis Socials del Consell Comarcal del Solsonès”.
Circuits territorials
Cada circuit territorial per a l’abordatge de la violència masclista desenvolupa els seus propis itineraris d’atenció a les dones que pateixen violència, coordinant-se amb els nivells locals, comarcals, intercomarcals i nacional. En la seva elaboració participen àmpliament els ens locals, els grups de dones i les persones professionals implicades en l’abordatge de la violència masclista de cada territori. Els circuits organitzen un treball en xarxa coordinat que ha de servir per evitar la revictimització de les dones que viuen situacions de violència masclista.
Els objectius dels circuits són contribuir decisivament a l'eradicació de la violència masclista a partir d'un model d'intervenció que situa les dones com a subjectes actius de l'atenció, donar una resposta social i institucional integrada i satisfactòria a les dones afectades per violència masclista i establir una xarxa territorial i coordinada que vetlli pel desplegament i la millora d'un model d’intervenció integral.
S’han constituït circuits a l’Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central, Camp de Tarragona, i les Terres de l’Ebre, a banda del de les comarques de la plana de Lleida. Cada circuit compta amb una Taula institucional (màxim òrgan de representació i decisió), una Comissió tècnica (òrgan gestor), equips tècnics referents (comarcals) i plenaris (comarcals). Un cop constituïts desenvolupen, entre d’altres, el Mapa de recursos i dissenyen i implementen Plans formatius Específics per als diversos cossos professionals en relació a la lluita contra la violència masclista.