Una cinquantena de persones, entre càrrecs electes, representants de l’Administració, agents educatius, empresarials i socials han participat aquest matí a la jornada virtual de constitució del Consell de la Formació Professional del Solsonès i Cardona, presidida pels alcaldes solsoní i cardoní, David Rodríguez i Ferran Estruch, respectivament, i conduïda per la directora de l’Agència de Desenvolupament Local, Glòria Domínguez. Ajustar l’oferta formativa a les necessitats reals de les empreses locals és un dels seus
principals objectius.
Aquest nou òrgan, impulsat per l’Agència de Desenvolupament Local, se sumarà a la dotzena de consells territorials d’aquest tipus que hi ha a tot Catalunya. Està pensat com una plataforma estable de treball dels diferents agents educatius, socials i econòmics del territori amb l’objectiu de fomentar la formació professional, ajustar l’oferta i la demanda al mercat de treball i la plena inserció laboral de la població. Entre els assistents, avui hi havia Fabián Mohedano, president del Consell Català de Formació Professional, que ha felicitat la iniciativa, en tant que “ve a sumar amb força a l’ecosistema de la formació professional”.
L’estructura del Consell de la FP tindrà òrgans de govern i participació, que són l’assemblea general, la presidència (alcaldes) i la vicepresidència (representants de les associacions empresarials i els centres educatius), i òrgans de gestió, que seran la comissió tècnica i la secretaria. El seu mandat coincidirà amb el dels ajuntaments.
Pla d’acció 2021
Per a aquest exercici, es proposa treballar en l’estructuració de l’oferta formativa de formació professional de forma consensuada i en base a les necessitats de qualificació presents i futures del teixit empresarial per presentar-la al Departament d’Educació i al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. Per aconseguir-ho, s’ha establert un pla d’acció que passa per identificar les famílies professionals i els cicles que no donen resposta a les necessites de les empreses i aquelles que farien falta, i, al mateix temps, conèixer els requisits que fan falta per oferir nous cicles (instal·lacions, pressupost i inversió, possibles visites d’experiències, entre d’altres).
Properament s’acabarà de donar forma al reglament d’organització i funcionament del Consell per tramitar-ne la seva aprovació i formalitzar l’adhesió dels seus membres. A continuació, se’n constituirà la comissió tècnica, que es reunirà segons el pla de treball per presentar la seva proposta a les administracions competents.
L’habitatge i el transport, dos esculls
En el decurs de la jornada d’avui s’han posat sobre la taula dos esculls que condicionen l’èxit de la formació professional al Solsonès i Cardona i per als quals urgeix una atenció especial: l’habitatge i el transport públic. Quant al primer, es constata la manca tant d’oferta de places de residència d’estudiants com d’habitatges de lloguer. En aquest sentit, l’Escola Arrels ha explicat el projecte de residència en què s’ha treballat, però requereix la implicació de més ens perquè cristal·litzi. Igualment, s’ha parlat de la borsa de famílies acollidores, una iniciativa que l’Ajuntament solsoní va impulsar a partir del curs 2009-2010, però amb una escassa adhesió per part de la població. “Cal promoure un canvi cultural perquè hi hagi més famílies disposades a acollir estudiants”, ha dit un dels participants.
En representació del Departament d’Educació, Pilar Nus, subdirectora general d’Ordenació de la Formació Professional Inicial, ha llançat un repte al nou Consell de la FP: identificar, de la mà de les empreses, quina oferta formativa de qualitat pot liderar el Solsonès i Cardona per captar talent. “Necessitem que ens ajudeu a detectar la formació nova que cal, a part de la que ja hi ha, per donar resposta al sector productiu i, alhora, atraure joves de tot Catalunya”, ha destacat.
Avui també s’ha evidenciat la necessitat de concebre la formació professional en un sentit ampli, que englobi tant la del sistema educatiu, com l’ocupacional i la formació contínua. Hi han posat l’accent Miquel Carrión, subdirector d’Ocupació Juvenil i Qualificació, en representació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, i Àlex Lobaco, subdirector de Programes al Consorci de Formació Contínua de Catalunya.
Més de deu anys de treball
La constitució del Consell de la Formació Professional és la culminació d’un llarg procés per intentar casar l’oferta d’estudis amb el mercat laboral. Té com a antecedents la Taula de Formació Professional de Solsona, creada fa deu anys per part de la regidoria d’Educació; el naixement de l’Agència de Desenvolupament Local, el 2015; l’estudi del Mapa Formatiu i el dels reptes de la FP al territori Solcar, entre els cursos 2016 i 2018, i una jornada de sensibilització, celebrada el març de l’any passat.
El Consell de la Formació Professional del Solsonès i Cardona ajustarà l’oferta formativa a les necessitats empresarials
Aquest any es treballa en una proposta per presentar al Departament d’Educació i al SOC
ARA A PORTADA
Publicat el 05 de maig de 2021 a les 18:01
Actualitzat el 05 de maig de 2021 a les 18:08
Et pot interessar
-
Societat David Bueno parlarà a Solsona de «El cervell dels preadolescents i adolescents»
-
Societat David Jorba ofereix a l'Institut Francesc Ribalta de Solsona la xerrada «Felicitat, un assumpte seriós»
-
Societat Sant Jordi a la Penya Barcelonista Solsona i comarca
-
Societat La Fira de Sant Isidre de Solsona no comptarà enguany amb la mostra de bestiar vaquí