
El Servei Meteorològic de Catalunya ha qualificat aquest setembre com a càlid a gran part del país, sobretot al Prepirineu, punts del litoral i prelitoral central, algunes zones de l'Altiplà Central i la plana de Lleida, al tram més alt de la conca del Freser, i interior de la comarca de l'Alt Empordà. En canvi, el ha estat un mes normal a la Costa Brava. Quant a temperatures, ha resultat normal a l'extrem sud del delta de l'Ebre. Cal retrocedir fins a l'any 1987 per trobar un setembre més càlid. Pel que fa a les pluges, ha estat molt sec a la major del país. Només a la Garrotxa i algun punt del nord del Baix Empordà, la precipitació mensual ha assolit o superat lleugerament la mitjana climàtica.
En aquest punt, el SMC ha remarcat que l'any 2007 va ser més que sec que el setembre d'enguany.
La tardor climàtica ha començat amb els mateixos trets que va finalitzar l'estiu. D'aquesta manera, el mes de setembre s'ha caracteritzat sobretot per l'absència de precipitacions a gran part de Catalunya i per unes temperatures que han estat per sobre de la mitjana climàtica per l'època durant la major part del mes, amb un parèntesi destacat durant la fredorada que va afectar Catalunya els dies 18 i 19, i que va provocar una davallada important de la temperatura a Catalunya i la presència de neu a cotes altes del Pirineu.
Climàticament, el setembre i l'octubre solen ser els mesos més plujosos de l'any a gran part Catalunya, especialment al litoral i prelitoral. En canvi, el predomini d'una circulació zonal en alçada -a uns 5.500 metres d'alçada- ha provocat que les pertorbacions que han afectat Catalunya hagin estat d'origen atlàntic, acumulant les quantitats més destacades al nord del Principat, i donant un patró de distribució espacial de la precipitació acumulada mensual més propi de l'estiu que de la tardor. D'altra banda, aquesta mateixa circulació zonal juntament amb un predomini de les situacions anticiclòniques han barrat el pas als fluxos més freds procedents del nord i, per tant, inhibint una baixada de la temperatura.
Les precipitacions més destacades, concentrades bàsicament al Pirineu i Prepirineu, s'han enregistrat durant els següents episodis: el primer entre els dies 1 i 6 i deixant les quantitats més importants al nord-oest, tal com mostren les següents quantitats registrades a les Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC): 40,2 mm a Certascan (2.400 metres) a la comarca del Pallars Sobirà, o els 32,9 mm a Montsec d'Ares (1.572 metres) a la comarca del Pallars Jussà. El segon episodi destacat va afectar Catalunya entre els dies 16 i 19 i les quantitats més importants es van registrar a les EMA gestionades pel SMC d'Olot (la Garrotxa) amb 82,1 mm o de Sant Pau de Segúries (el Ripollès) amb 77,1 mm. L'últim episodi important del mes es va donar entre els dies 22 i 25, cal remarcar que aquest episodi va arribar a afectar també el litoral i prelitoral central, tal com mostren les següents quantitats registrades a les EMA gestionades pel SMC: 59,9 mm a Lladurs (el Solsonès) o 33,5 mm a Viladecans (el Baix Llobregat).
Malgrat aquestes quantitats registrades, a excepció de la comarca de la Garrotxa i algun punt de l'interior de la comarca del Baix Empordà on el mes s'ha de qualificar com a normal, les precipitacions acumulades han estat molt per sota de la mitjana climàtica mensual de Setembre. En alguns punts del litoral o del prelitoral aquesta mitjana pot superar els 80 mm. D'aquesta manera el mes de setembre ha estat molt sec a gran del litoral i prelitoral central i sud i interior de Catalunya, i ha estat sec a àmplies zones del Pirineu i del Prepirineu. Cal remarcar que l'any 2007 va ser més sec que el setembre d'enguany.
Cal remarcar que a l'Observatori Fabra (el Barcelonès) amb dades de precipitació des de l'any 1914, la precipitació recollida ha estat de 7,3 mm, molt inferior al promig de setembre de 77,4 mm. Aquest registre és el més baix per un setembre des de l'any 1985 (2,9 mm) i el quart més baix des del 1914. Entre agost i setembre només s'han recollit 8,1 mm.
Pel que fa a la temperatura, el mes de setembre ha estat càlid a la major part del país, sobretot al Prepirineu, punts del litoral i prelitoral central, algunes zones de l'Altiplà Central i la plana de Lleida, al tram més alt de la conca del Freser, i interior de la comarca de l'Alt Empordà. En canvi, el setembre ha estat un mes normal a la Costa Brava. També ha resultat termomètricament normal a l'extrem sud del delta de l'Ebre. Cal retrocedir fins a l'any 1987 per trobar un setembre més càlid del d'enguany. Com a curiositat, aquest any ha resultat més càlid el setembre que no pas el juliol a les zones d'alta muntanya, zones elevades de l'interior i del prelitoral i en alguns punts del litoral.