
Les ampliacions horàries de tancament són automàtiques i segons un calendari fix i establert
A la nit de Cap d’Any, les discoteques podran tancar a les 07.30 hores, i determinats establiments una hora més tard del seu horari habitual
La nova ordre simplifica tràmits administratius i atorga als alcaldes potestat per reduir, de manera excepcional i mitjançant resolució motivada per raons de seguretat o molèsties als veïns, l’horari de locals concentrats en determinades zones del municipi o de determinats locals
El Departament d’Interior ha aprovat una nova Ordre d’Horaris d’Espectacles i Activitats Recreatives, per tal que els establiments oberts al públic, els espectacles públics i les activitats recreatives sotmesos a la Llei 11/2009, del 6 de juliol, puguin allargar l’horari de tancament en determinats períodes de vacances i en festivitats concretes.
El conseller d’Interior, Felip Puig, ha presentat aquesta tarda, en roda de premsa al Parlament de Catalunya, la nova ordre d’horaris acompanyat del president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, i l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i amb la presència dels representants de Fecasarm, Fecalon, Fadiscat, Gremi de Restauració de Barcelona i Confederació de Comerç de Catalunya.
El conseller Puig ha destacat que aquesta ordre ha estat fruit del consens i l’acord entre la Generalitat, el món local i els empresaris de l’oci nocturn i de la restauració, i ha explicat que ha estat “un procés àmpliament debatut” per tal de conciliar horaris, interessos i diferents visions. “Això no ha estat fàcil i vull agrair aquest esforç de diàleg i interlocució” i “el treball compartit” a les empreses del sector i al món local per conciliar diferents visions i “arribar a aquest acord” . Puig ha dit que aquesta conciliació permetrà treballar amb “les màximes garanties jurídiques i les millors de les complicitats i comprensions mútues” .
“El consens vol dir trobar aquell punt denominador comú que ens diu avui Ajuntaments, Govern de la Generalitat i empreses del sector ens sentim còmodes, confiats i esperançats que aquest nou règim d’horaris ens permetrà treballar millor des d’un punt de vista de les empreses, regular millor des d’un punt de vista de les administracions, generar automatismes i per tant, reduir burocràcia, i tenir major capacitat de resposta” , ha dit.
En aquest sentit, el conseller Puig també ha destacat aquesta és una ’“ordre marc per a tot el país” i que ”dóna potestat als alcaldes” .
Per la seva banda, el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, s’ha mostrat satisfet per la voluntat política per arribar a un consens que “dóna garanties al sector i als municipis” . “Vull posar de manifest que aquest és un estil de Govern que a nosaltres ens reconforta i ens dona garanties de que hi ha diàleg permanent per trobar el punt de trobada que fa possible compartir confiances i no només compartir interessos” , ha afirmat Bustos.
D’altra banda, el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, ha posat també de manifest “la voluntat de consens de totes les parts” i ha dit que la nova regulació s’acomoda a cada realitat territorial i “qui millor que un alcalde o alcaldessa, que sap que no pot córrer cap perill la convivència i que treballa perquè aquesta convivència sigui respectada per uns i altres” .
La nova Ordre d’Horaris, que es comença a aplicar aquest Nadal, ha superat el tràmit d’audiència i el tràmit d’informació pública, i ha estat sotmesa a l’informe del Consell Assessor d’Espectacles Públics i d’Activitats Recreatives.
La principal novetat és que s’estableixen ampliacions automàtiques de l’horari general en determinades èpoques de l’any, com Nadal, Setmana Santa, vacances d’Estiu, Carnestoltes, i en festivitats locals o patronals de cada municipi, revetlles populars o esdeveniments de caràcter firal. Per a la nit de Cap d’Any s’estableix un horari especial.
L’ordre d’horaris suposa una simplificació de tràmits administratius i de competències. Es tracta d’un model de màxims i per a tot el país, amb la flexibilitat i necessària adaptació a les especificitats de cada municipi de Catalunya. Per aquesta raó, es reserva als alcaldes i alcaldesses la competència, dins dels respectius termes municipals, per establir excepcionalment reduccions de l’horari de manera motivada per raons de seguretat i en el cas que es causin molèsties als veïns.
La nova regulació també preveu la possibilitat d’autoritzar ampliacions excepcionals d’horaris de tancament, com també horaris específics per a determinats establiments, i fixa l’aplicació del silenci administratiu de caràcter positiu en supòsits de manca de resolució expressa per part de la direcció general d’Administració de Seguretat.
L’ordre compleix amb l’article 141.3 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, i té per objecte regular els horaris generals i especials d’obertura i tancament segons el que estableix l’article 20 de la Llei 11/2009, del 6 de juliol, de regulació administrativa desl espectacles públics i de les activitats recreatives; i els articles 70 i 71 i concordants del Reglament d’espectacles públics i activitats recreatives, aprovat pel Decret 112/2010, de 31 d’agost.
Horari especial per a la nit de Cap d’any
La nova Ordre d’Horaris dedica un calendari fix per a aquesta nit. Els espectacles públics, els bars musicals, els restaurants musicals, les sales de concert, els cafès teatre, els cafès concert, els bars, els restaurants, els restaurants bar i els salons de banquets poden perllongar l’horari de tancament durant la Nit de Cap d’any en 60 minuts sobre l’horari general. Així mateix, en les discoteques, les sales de ball i les sales de festes amb espectacles, la prolongació horària pot ser de 90 minuts sobre l’horari habitual.
Horaris especials en període de vacances i en determinades festivitats
Les activitats recreatives de bar i restaurant musical, sala de concert, café teatre, café concert, restaurant, bar, restaurant bar i saló de banquets poden perllogar l’horari màxim de tancament en 30 minuts sobre l’horari general de tancament, i les discoteques, sales de ball i sales de festes amb espectacle 45 minuts sobre l’horari habitual, en el períodes següents:
Del 21 de desembre al 6 de gener, llevat de la Nit de Cap d’any
De dijous a dilluns de Setmana Santa
De dijous a dimarts de Carnestoltes
De l’1 de juny al 15 de setembre.
Amb motiu de les festes locals o patronals de cada municipi.
Amb ocasió d’altres esdeveniments de caràcter firal, certàmens, exposicions, o revetlles populars, que hagin estat qualificats com d’interès turístic pel propi ajuntament o per l’òrgan competent de la Generalitat de Catalunya, amb el límit màxim de sis dies per any natural.
Reducció de l’horari
La nova Ordre d’Horaris atorga als alcaldes i alcaldesses, dins els respectius termes municipals, establir reduccions dels horaris per un màxim de dues hores. Les reduccions es poden acordar de manera excepcional per a locals concrets o per a locals concentrats en determinades zones, quan ocasionen molèsties al veïnatge o bé per raons de seguretat, degudament acreditades i amb els informes policials corresponents en ambdós supòsits.
Aquestes limitacions s’han d’acordar mitjançant resolució motivada i s’han de comunicar a la direcció general competent en matèria d’espectacles públics i activitats recreatives i a la direcció general competent en matèria de policia del departament competent en matèria de seguretat pública.