Les associacions LGTBI+ Voliana i La Cugula del Solsonès han emès un comunicat on han manifestat la seva preocupació per que es vegi vulnerat el dret a la Salut de les persones LGBTIQ+ que viuen fora de les grans ciutats. Lamenten que les autoritats els considerin una raresa i els convidin a "sexiliar-se" a una gran ciutat.
Per tot això que exigeixen al departament de Salut un desplegament territorial efectiu de l'estratègia de vacunació contra la verola del mico, amb dosis suficients per garantir el dret a la vacunació de les persones amb pràctiques sexuals de risc que residixin a cada territori.
Voliana i La Cugula subratllen que "la gestió d'aquesta pandèmia ha posat de nou sobre la taula mancances i males praxis per part del sistema que ja havíen viscut en pandèmies anteriors: L'assenyalament mediàtic i polític al col·lectiu homosexual i bisexual i com a responsables de l'expansió de la malaltia, l'abstinència sexual com a recepta per controlar-la i la deixadesa de les administracions públiques recorden els pitjors moments de la SIDA", remarquen.
Alhora destaquen que aquestes problemàtiques han estat més o menys denunciades per part de diversos collectius LGBTI i vinculats a la salut sexual, i s'està posant sobre la taula una nova forma de desigualtat en aquest tema a Catalunya: la centralització de l'estratègia de vacunació a Barcelona i l'Àrea Metropolitana.
Expliquen que en una primera fase només 3 centres de Barcelona ciutat (La Unitat d'ITS Drassanes-Vall d'Hebron, BCN Checkpoint i l'Hospital Clínic) administraven la vacuna, només als seus usuaris habituals. En una segona fase, s'han fet arribar algunes vacunes a les unitats de VIH de la resta dels hospitals catalans, habilitant-les en teoria com a punt de vacunació i s'ha habilitat un centre de "vacunació massiva" a Fira de Barcelona.
El que denuncien és que cap d'aquests centres es troba a les comarques pirinenques, ja que la unitat de VIH de referència per l'Alt Pirineu i Aran és la de l'Hospital Santa Maria de Lleida. Aquesta és una desigualtat que des de fa molts anys ja pateixen les persones que viuen amb el VIH al Pirineu i la Catalunya Central i més recentment també les usuàries de la PrEP (profilaxi preexposició).
A més, mentre està sent relativament fàcil per qualsevol persona que entri dins els perfils a vacunar aconseguir una cita a Barcelona (sigui a Fira Barcelona, a Drassanes o al Checkpoint), la realitat és que els Hospitals Comarcals i Provincials han rebut ben poques dosis que escassament permeten vacunar els perfils de major risc com treballadoris sexuals o persones que viuen amb el VIH, perd que no arriben per a la resta de persones amb pràctiques sexuals de risc. Així, a la resta només els queda l'opció de desplaçar-se a Barcelona per vacunar-se o d'esperar que algun dia, la unitat de referència local comptarà amb alguna dosi per al territori.
Al Solsonès, havent interpel·lat directament al Centre Sanitari, actualment tampoc es compta amb l'opció de rebre la dosi, no es es té accés a la vacunació i se'ls anima explícitament a desplaçar-se a Barcelona per vacunar-se.
La Cugula demana que es descentralitzi la vacuna per la verola del mico
En un comunicat conjunt amb Voliana, del Pallars, les dues entitats LGTBI+ denuncien que a comarques, i al Solsonès, no hi ha vacunes per aquesta malaltia
Ara a portada
Publicat el 17 de setembre de 2022 a les 15:34
Et pot interessar
-
Societat Agenda d'actes per aquest cap de setmana al Solsonès
-
Societat El Cine París reobre aquest cap de setmana!
-
Societat El Centre de Formació de persones adultes coneix la història del Consell Comarcal i altres indrets del seu entorn
-
Societat Els solsonins prioritzen la millora de l’enllumenat en els pressupostos participatius