
La Sala Cultural de l'Ajuntament de Solsona acull aquest cap de setmana una interessant exposició sobre el treball realitzat per L'Arada que duu per títol Quaderns de viatge. Memòria popular en Super 8 MM.
Aquest és un projecte de cerca de filmacions en els formats subestàndard de 8mm i Super 8mm amb l'onjectiu de posar en valor el patrimoni cultural popular de la Catalunya Central.
El Super 8 és l’esperit que guia l’exposició. Aquest format de cinema domèstic personifica les característiques del tipus de cinema que des d’aquí es mostrarà. Un format analògic i popular que, a més de conservar la nostra memòria recent, va permetre florir la independència i la llibertat necessàries per als primers i arriscats passos del cinema amateur. El Super 8 mm va suposar un canvi en el paradigma del mètode de treball del cinema amateur, ja que va permetre el cineasta treballar amb autonomia. “Quaderns de viatge”, en el seu al·legòric nom, un triple propòsit: donar compte del ric panorama cultural amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni popular de la Catalunya central, recollir l’esperit avantguardista i experimental que simbolitzen aquests pioners treballs en Super 8, i el més important: per la posterior re-apropiació del mateix pels seus protagonistes i pel conjunt de la gent del territori.
Els resultats ens permeten reviure des de la mirada dels seus protagonistes, expressions tant personals com el cinema domèstic i el cinema amateur entre els anys 60 i 80. El projecte facilita alhora la conservació del material recollit en formats digitals, per la posterior re-apropiació del mateix pels seus protagonistes i pel conjunt de la gent del territori, per qui esdevépart del seu patrimoni cultural popular.
El Super 8 arriba a aquest territori en un moment d'auge econòmic, a finals dels anys 60 i inicis dels 70.
Les càmeres Super 8 entren a les cases dels pobles i ciutats entre els anys 60 i 70 per, de manera intencionada o no, mostrar-nos què succeeix en aquella època.
Així, gran part de les filmacions són domèstiques, i recullen també esdeveniments històrics associats a aquest periòde de prosperitat.
Ja iniciats els anys 70, apareixen manifestacions de recuperació de simbols nacionals i identitaris dels pobles, la llengua catalana, l'estatut.
La comoditat i facilitat d'ús de les càmeres i projectors Super 8 fa que s'estengui pel territori i, que per primer cop s'utilitzi el llenguatge audiovisual per relatar escenes populars i quotidianes des dels propis protagonistes.
De fet, a l'exposició, es `pot adquirir un DVD que recull una mostra dels films que formen part del projecte, dissenyat i promogut per l'Arada .
Entre altres, al DVD podem veure fragments de la Festa Major de Solsona de 1965, de la Fira de tambors i cornetes de l'any 1965 a Solsona, dels carnaval de Solsona del 1973, 1974 i 1978, una fira de cotxes d'època de l'any 1960 o imatges dels escoltes de Solsona, imatges que també es poden veure a la mateixa exposició, projectades en una pantalla de video.
Per a Ramon Porta, un dels autors del projecte, el que més els ha sorprès és el procès amb que els aficionats al cinema d'aquell temps ho feien tot, laboriosament, cuidant la llum, en contrast a com ens hem acostumat ara, que tot està digitalitzat i automatitzat.
També els ha sorprès la gran quantitat de material que han reunit, més de 200 pel·lícules en tres mesos, datades entre l'any 1955 i el 1985.
També adverteix que aquest format cinematogràfic era conegut com el format de la "felicitat" per que la gran majoria de filmacions són esdeveniments festius, o celebracions familiars.



