S'inicia una campanya a Solsona contra falsos rumors

S’organitza un taller, un programa radiofònic i un concurs per als joves de 3r i 4t d’ESO

Publicat el 30 de novembre de 2011 a les 21:47
Imatge del mercat de Solsona Foto: Aj. Solsona

Els Serveis Socials regalen cotxets a un determinat sector de la població,  els establiments comercials regentats per persones d’origen immigrant no respecten els horaris d’obertura i la gent de fora pren la feina a l’autòctona. Aquests són alguns dels rumors que des de fa anys circulen per tot el país, també a Solsona. Per combatre els elements falsos d’aquest tipus d’informacions que es propaguen de boca en boca i els estereotips vinculats habitualment a la immigració, la regidoria d’Acció Social de Solsona promou una campanya que s’identifica amb el lema “Saps què m’han dit?”. 
 
Aquesta nova campanya de la regidoria d’Acció Social consistirà en un taller, un programa radiofònic i un concurs per a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO de la ciutat. Té la finalitat d’analitzar la creació, la gestió i el tractament dels rumors en l’àmbit local. Principalment s’hi abordaran aquelles informacions que se solen associar a la població d’origen immigrant i que poden esdevenir font de conflictes socials, especialment en el context de crisi actual. Coordina les diferents accions el Pla de Ciutadania i Immigració i hi col·laboren el Consell Comarcal del Solsonès, el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, el Ministeri de Treball i Immigració i Solsona FM.
 
“Cal desmentir veritats absolutes que s’han anat gestant entre la població autòctona sense haver-les qüestionat” , assenyala la regidora d’Acció Social, Maria Tripiana. A vegades els rumors contenen part de veritat, però molt sovint són completament falsos. D’aquí que es consideri necessari donar eines per a la gestió i el tractament d’aquest tipus de notícies, sobretot en una conjuntura socioeconòmica adversa. La regidora adverteix que, si no es gestionen correctament, “els rumors deriven en mals humors que, a la vegada, desperten el rebuig envers els ciutadans d’altres cultures i la segregació”.   
 
Aquest divendres s’estrenarà a l’emissora municipal de ràdio l’espai setmanal Saps què m’han dit?, conduït per Roser Clotet. S’emetrà els divendres a les 11 del matí amb repetició els diumenges a les 7 de la tarda. Cada setmana s’hi tractarà un rumor i s’entrevistarà una persona experta per qüestionar-ne el grau de certesa i falsedat. 
 
Activitat per a entitats i públic en general
 
La segona acció de la campanya és un taller sobre la creació, la gestió i el tractament dels rumors, que serà conduït per Rafael Crespo, historiador i antropòleg. S’adreça principalment a les entitats, però és obert al públic en general. Es durà a terme els dilluns 12 i 19 de desembre de 4 a 7 de la tarda a la sala cultural de l’Ajuntament. L’assistència és gratuïta, però cal inscriure-s’hi prèviament a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del consistori per telèfon, al 973480050, o bé per correu electrònic a plaimmigracio@aolsones.ddl.net
 
Finalment, el gener s’obrirà un concurs adreçat a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO dels dos centres de Solsona en les bases del qual s’està treballant. Després de festes se n’enviarà la informació tant a l’Institut Francesc Ribalta com a l’Escola Arrels de Secundària. Els joves disposaran de tres setmanes per participar-hi.